Мед - корисний продукт, але не завжди безпечний у поєднанні з іншими продуктами. Певні комбінації можуть шкодити травленню та здоров’ю.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
В журналі Antibiotics йдеться, хоча мед є поширеним підсолоджувачем для чаю та інших гарячих напоїв, температура деяких рідин, таких як вода чи молоко, може впливати на його корисні властивості. Процес нагрівання може змінити склад меду та його харчову цінність.
Нагрівання рідини з медом до 49 градусів може погіршити антиоксидантну та ферментативну активність і призвести до виділення певних шкідливих сполук.
Масло гхі - це топлене масло, яке традиційно використовується в кухні і може бути ще одним несприятливим поєднанням меду.
Дослідження, опубліковане в журналі Toxicology Reports, показало, що поєднання меду та гхі може бути токсичним, що призводить до таких побічних ефектів, як:
Мед і молочні продукти, такі як йогурт, сир і молоко, є поширеними поєднаннями, але вони можуть спричиняти проблеми з травленням.
За даними MedlinePlus, оскільки мед є кислим і містить фруктозу, він може взаємодіяти з білками, що містяться в молочних продуктах, перешкоджаючи травленню та призводячи до побічних ефектів, таких як:
Людям з непереносимістю лактози або розладами травлення варто уникати цієї комбінації. Натомість використовуйте безлактозне молоко.
На сайті Управління з контролю за продуктами та лікарськими засобами США (FDA), оброблені продукти містять багато нездорових жирів, солі та цукру. Їх поєднання з медом може призвести до додаткового перевантаження цукром.
В результаті виникне підвищення рівня цукру в крові та хронічні захворювання. Через це, можливо, краще уникати додавання солодкого меду до вже солодкої обробленої їжі.
Оскільки жирна їжа, така як смажене м’ясо, перетравлюється організмом довше, змішування з нею меду може ще більше уповільнити травлення. Згідно з даними MedlinePlus, це може призвести до:
Змішування солодкого меду з алкогольними напоями може призвести до коливань рівня цукру в крові, а також сильного похмілля наступного дня.
В журналі Current Research in Food Science йдеться, що фруктоза в меді може посилити зневоднення, що може погіршити неприємні симптоми після вживання алкоголю, такі як головний біль.
Існує безліч продуктів, які можна безпечно та поживно поєднувати з медом, зокрема:
Вас може зацікавити: