ua en ru

У Нігері напали на посольство Франції. Париж пригрозив відповіддю

У Нігері напали на посольство Франції. Париж пригрозив відповіддю Фото: Франція засудила переворот у Нігері (Getty Images)

У Нігері, який охопив військовий переворот, напали на посольство Франції. У Парижі засудили насильство щодо дипломатичної установи та пригрозили реакцією.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство Reuters.

"Президент не потерпить жодних нападів на Францію та її інтереси", - заявили в офісі французького лідера Еммануеля Макрона, але уточнили, що мова йде про напади на французьких дипломатів, збройні сили чи бізнес.

Макрон також провів телефонну розмову з президентом Нігеру Мохамедом Базумом, якого скинули військові. Він засудив переворот та закликав до спокою в країні.

На події в Нігері також відреагувало Міністерство закордонних справ Франції. Дипломатичне відомство засудило переворот в країні та закликало владу захистити французьку місію, як того вимагає міжнародне право.

До військового перевороту Нігер був партнером Франції та США у сфері безпеки. Вони використовували його як військову базу для боротьби з ісламістськими повстанцями в Західній та Центральній Африці.

Переворот у Нігері

У середу, 26 липня, військовослужбовці президентської гвардії заблокували доступ до резиденції президента Нігера Мохамеда Базума. ЗМІ повідомляли про спробу держперевороту.

Солдати застерегли від будь-якого іноземного втручання, додавши, що вони поважатимуть життя та здоров'я Базуму. Низка країн світу відразу ж засудили переворот в Нігері, зокрема й Україна.

У п'ятницю, 28 липня, глава президентської гвардії Абдурахман Чіані назвав себе новим лідером Нігеру. Він був пов'язаний зі спробою державного перевороту проти екс-президента у 2015 році, але в суді заперечував це.