ua en ru

Невролог назвав найкращий горіх для мозку: а ви його їсте?

Невролог назвав найкращий горіх для мозку: а ви його їсте? Чим корисні волоські горіхи для мозку (фото: Freepik)

Регулярне вживання волоських горіхів покращує роботу мозку, підтримує пам’ять та концентрацію. Кілька горіхів на день можуть вплинути на роботу мозку.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.

Чим корисні волоські горіхи

Містять корисні жири

В журналі GeroScience йдеться, що усі горіхи містять корисні жири, але волоські горіхи виділяються найбагатше джерело омега-3 жирних кислот. Вони є гарним джерелом альфа-ліноленової кислоти (АЛК), рослинної омега-3 жирної кислоти.

Горіхи пов’язані з нижчим ризиком деменції. Омега-3 жирні кислоти можуть допомогти, зменшуючи запалення та захищаючи нейрони від передчасної смерті.

Доцент кафедри неврології Нью-Йоркського медичного коледжу та невролог Мілл Етьєн розповів, що когнітивне зниження призводить до поступової втрати функцій мозку, таких як пам’ять, увага, мова, здатність до вирішення проблем і прийняття рішень.

Багаті на антиоксиданти

За даними журналу Nutrients, волоські горіхи багаті на антиоксиданти, які зменшують оксидативний стрес і запалення. Волоські горіхи містять омега-3, фенольні кислоти, вітамін Е, селен, флавоноїди та проантоціанідини. Ці антиоксиданти мають вирішальне значення для підтримки здоров’я мозку з віком.

Оксидативне пошкодження може призвести до втрати фізіологічних та біохімічних функцій. Антиоксиданти допомагають протидіяти стресу, потенційно знижуючи ризик нейродегенеративних захворювань.

Підтримка здоров'я серця

Здоров'я серцево-судинної системи та мозку тісно пов'язані. Американська асоціація серця повідомляє, що волоські горіхи можуть покращити здоров'я судин за допомогою кількох механізмів, включаючи покращення ліпідного профілю.

Люди із серцевими захворюваннями стикаються з підвищеним ризиком розвитку деменції з віком. Здорові зміни способу життя, такі як відмова від куріння, фізична активність та збалансоване харчування, можуть допомогти знизити цей ризик.

Інші поради для підтримки когнітивного здоров'я

Дотримуйтесь дієти MIND

Дієта MIND була спеціально розроблена для зниження ризику когнітивного спаду. Вона робить акцент на продуктах, багатих на антиоксиданти та обмежує споживання продуктів з високим вмістом насичених жирів.

Ключові групи продуктів включають зелені листові овочі, ягоди, бобові, цільнозернові продукти, морепродукти з високим вмістом омега-3 жирних кислот та оливкову олію.

Залишайтеся активними

Регулярна фізична активність надзвичайно важлива. Аеробні вправи покращують кровотік до мозку та стимулюють нейропластичність.

Варто виконувати 150 хвилин фізичної активності помірної інтенсивності щотижня або принаймні 20 хвилин на день.

Пийте зелений чай

Регулярне вживання зеленого чаю пов’язане з кращим станом здоров’я, зокрема зі зниженням ризику когнітивного спаду. Він містить L-теанін та поліфеноли, які можуть покращувати концентрацію та захищати нейрони.

Сон

Мозок перезаряджається під час сну. Якісний сон дозволяє мозку перезавантажитись. Почніть або дотримуйтесь здорового ритуалу перед сном, щоб виспатися.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.