ua en ru

Непередбачена ситуація: чому може зірватися черговий транш МВФ для України

Непередбачена ситуація: чому може зірватися черговий транш МВФ для України Фото: директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва (Getty Images)

До кінця року може статися непередбачена ситуація з допомогою Україні від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Ризик зриву траншу існує через партнерів та зокрема пов'язаний із внутрішньополітичною ситуацією в США.

Варто зазначити, що із виконанням "маяків" для отримання Україною третього траншу кредиту МВФ особливих ризиків немає. Однак нещодавно з'явився новий ризик зриву графіка кредитування. І він пов'язаний не з Україною, а з міжнародними партнерами, котрі фактично фінансують дефіцит держбюджету.

Зокрема, поки немає на сьогодні гарантій, що гроші від ЄС та США будуть йти в очікуваному обсязі та за попереднім графіком.

ЄС готовий виділити лише половину очікуваних коштів

Якщо до початку повномасштабної війни основним кредитором України був МВФ. Інші - США та ЄС - виділяли кошти, орієнтуючись на прогрес виконання програми з Фондом. З 2022 року ситуація суттєво змінилася. МВФ залишився орієнтиром для інших кредиторів, але їхня роль у фінансуванні дефіциту бюджету України суттєво збільшилася. І зараз уже МВФ змушений вибудовувати свої дії щодо України, орієнтуючись на США та ЄС.

Наразі ЄС готовий виділити лише половину очікуваних коштів на 2024 рік для України, про це розповів заступник міністра економіки Олексій Соболєв.

Мова йде про 18 млрд євро, які Україна запланувала у проекті бюджету на наступний рік для погашення його дефіциту, тоді як Брюссель готовий надати лише 9 млрд.

"Ми зараз працюємо з європейцями, щоб із цих 39 млрд (загальна сума, розрахована на 4 роки - ред.), 18 млрд прийшли саме наступного року", - сказав Соболєв.

Ризики з боку США

Невизначеність існує і з виділенням грошей від США. Поки що через внутрішньополітичну ситуацію рішення про фінансування України взагалі не може бути прийняте.

"Зараз ми виконуємо умови МВФ. Але програма складається з двох частин - зобов'язання української влади та фінансові гарантії від наших партнерів, без яких програма не працюватиме. Зараз у нас чаша ризиків схиляється у бік наших партнерів у зв'язку з тим, що відбувається у США", - сказав співрозмовник РБК-Україна, знайомий з процесом переговорів про фінансування України.

Втім, без гарантій зовнішніх надходжень для покриття більшої частини дефіциту неможливо прогнозувати ситуацію наступного року.

"Якщо цих джерел фінансування не буде (або вони будуть надані не в повному обсязі - ред.), то МВФ не матиме впевненості, що країна покриває потреби. І може бути проблема із затвердженням наступного траншу. Якщо до грудня не буде вирішено питання, то рада директорів не ухвалить позитивного рішення", - зазначив співрозмовник.

У підсумку, якщо все ж таки виділення траншу буде відкладено через невизначеність із фінансуванням від інших партнерів, то це стане першим випадком в історії співпраці України з МВФ, коли збій програми відбудеться не через невиконання умов програми.

Програма МВФ

Нагадаємо, що 31 березня МВФ схвалив чотирирічну програму розширеного фінансування для України на суму 15,6 млрд доларів.

Програма складає частину пакета міжнародної підтримки із загальною вартістю 115 млрд доларів. Водночас влада України має реалізувати 19 структурних маяків для продовження фінансування.

Як заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, Україні у 2024 році потрібно близько 42 млрд доларів зовнішнього фінансування, аби покрити дефіцит державного бюджету. У 2024 році Україна очікує кредити МВФ за програмою EFF на 5,4 млрд доларів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.