ua en ru

Названо топ-5 компаній за обсягами допомоги ЗСУ

Названо топ-5 компаній за обсягами допомоги ЗСУ Фото: названо топ-5 компаній за обсягами допомоги ЗСУ (Getty Images)
Автор: Юлія Бойко

Від початку повномасштабного вторгнення РФ найбільше грошей на допомогу Збройним силам України серед українських бізнесів спрямували компанії СКМ, Kernel, МХП, Group DF та Ferrexpo.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на рейтинг LIGA.net.

Так, найбільший внесок зробив холдинг Ріната Ахметова СКМ - близько 5 млрд грн. Захисникам надано понад 800 авто, 150 тис. бронежилетів, 340 авто та 120 модульних укриттів.

Агрокомпанія Андрія Веревського Kernel витратила на ЗСУ і підтримку цивільного населення 1 млрд грн. Холдинг закупив і передав армії 792 одиниці техніки, понад 23 тис. одиниць бронежилетів, шоломів, безпілотників, засобів зв’язку, а також тонни гуманітарної допомоги, понад 800 тис. одиниць медикаментів.

794 млн грн на ЗСУ спрямував холдинг МХП Юрія Косюка. ЗМІ повідомляли, що компанія закуповувала для війська комплекти форми, сухпаї, ліки, а також надавала гуманітарну допомогу деокупованим громадам.

Благодійні витрати Ferrexpo Костянтина Жеваго склали 699 млн грн. Компанія закуповує бронежилети, каски та інше військове спорядження, медичне обладнання і ліки для військовослужбовців і цивільних.

На п’ятому місці за обсягами грошової допомоги армії - Group DF Дмитра Фірташа. Її внесок склав 588 млн грн. Група компаній передала ЗСУ 670 авто, закуповує безпілотники та медичне обладнання для лікування поранених захисників і захисниць.

В рейтинг LIGA також увійшли компанії Київстар, Нова пошта, Укрпошта, ПриватБанк, БРСМ-Нафта, АЛЛО, Smart Holding, ОККО, lifecell, Comfy, EPAM, SoftServe, Ковальська, АрселорМіттал та інші компанії.

Загалом на початок 2023 року майже 85% бізнесу в Україні допомагає ЗСУ або займається волонтерською допомогою. З них напряму допомагає армії та ТрО 63% опитаних, решта - реалізовують гуманітарні проекти, про що свідчать результати дослідження, яке в січні представила низка організацій - Центр розвитку інновацій, національний проект "Дія", компанія Advanter Group і Офіс із розвитку підприємництва та експорту.