Більшість українців впевнені, що мандарини - це суцільна вода і вітаміни, тому обмежень не існує. Це помилка.
Скільки мандаринок можна їсти на день без шкоди здоров'ю - читайте в матеріалі РБК-Україна.
Лікарі-гастроентерологи та дієтологи попереджають, що безконтрольне поїдання цитрусових завдає потужного удару по печінці, підшлунковій залозі та навіть ниркам.
Надлишок вітаміну С не накопичується в організмі "про запас", а виводиться нирками, створюючи на них шалене навантаження. Ба більше, фруктові кислоти при передозуванні роз’їдають слизову оболонку шлунка, провокуючи гастрит навіть у тих, хто ніколи на нього не скаржився.
Цифри, які називають фахівці, можуть вас розчарувати, але саме вони вбережуть вас від алергічних висипів та проблем із травленням:
Для дорослої людини
Максимальна безпечна доза становить 4-5 штук на день (приблизно 300 грамів). Якщо ви з'їдаєте більше, ви вже граєте в рулетку зі своїм імунітетом.
Для дітей
Норма значно суворіша. Малечі до 3 років цитрусові краще взагалі не давати або обмежуватися однією долькою. Дітям дошкільного віку дозволено 1-2 мандаринки на день.
Ви теж ретельно очищаєте мандарин від білої сіточки під шкіркою? Дарма. Саме в цьому білому шарі (альбедо) міститься унікальна речовина - нобілетин. Вона захищає організм від ожиріння, діабету та атеросклерозу.
Сама м’якоть містить багато цукру (фруктози), а білі прожилки - це клітковина, яка допомагає цьому цукру засвоюватися повільніше, не викликаючи різких стрибків інсуліну. Тож, очищаючи фрукт "до ідеалу", ви своїми руками перетворюєте корисний перекус на цукрову бомбу.
Навіть одна мандаринка може стати небезпечною, якщо ви входите до групи ризику. Відмовтеся від цитрусових або зведіть їх вживання до мінімуму, якщо у вас:
Виразка шлунка або гастрит із підвищеною кислотністю
Кислота миттєво спровокує печію та біль.
Цукровий діабет
Мандарини мають досить високий глікемічний індекс.
Чутлива зубна емаль
Кислота руйнує зуби швидше, ніж цукерки. Після вживання обов’язково прополощіть рот водою.
Щоб отримати максимум користі і не нашкодити собі, запам’ятайте просте правило: ніколи не їжте мандарини натщесерце. Ідеальний час - це десерт після сніданку або обіду.
Вас може зацікавити:
При написанні матеріалу використані такі джерела: Journal of Agricultural and Food Chemistry, National Institutes of Health (NIH), МОЗ.