ua en ru

Які фрукти найчастіше обробляють пестицидами: на що звертати увагу

Які фрукти найчастіше обробляють пестицидами: на що звертати увагу Фото: Які фрукти можуть бути небезпечними (Freepik)

Покупні фрукти виглядають апетитно, але не завжди є безпечними. Щоб зберегти врожай і покращити зовнішній вигляд, фермери нерідко використовують велику кількість пестицидів, залишки яких потрапляють у наш організм.

У яких фруктах найбільше за все пестицидів, пояснює РБК-Україна.

Чи можна розпізнати фрукти з пестицидами

Фахівці наголошують, що за зовнішнім виглядом визначити рівень обробки неможливо. Проте надмірна блискучість шкірки, ідеальна форма та відсутність навіть дрібних дефектів можуть бути сигналом, що врожай вирощували з інтенсивним застосуванням хімікатів.

Сільськогосподарські виробники використовують фунгіциди, інсектициди та регулятори росту, щоб зробити фрукти привабливішими й підвищити врожайність. Така практика часто зменшує біорізноманіття, впливає на смак плодів і може становити ризик для здоров’я.

Які фрукти найбільш забруднені пестицидами

За звітом французької організації Générations Futures, опублікованим у 2022 році, пестициди найчастіше виявляють саме у фруктах. Під час аналізу майже двох тисяч зразків продуктів, проданих у Франції, вчені встановили:

  • 80% фруктів містили щонайменше одну залишкову речовину пестицидів;
  • для порівняння, серед овочів таких випадків було 48%, а серед зернових - 56%;
  • найбільш забруднені - вишні (100%), виноград (98%), мандарини та клементинки (97%).

Ще тривожнішим є те, що 56% досліджених фруктів містили пестициди, які відносяться до категорій канцерогенних, мутагенних або токсичних для репродуктивної системи (CMR).

Серед лідерів за цим показником - вишні (90%), лайми (88%), полуниця (74%) та виноград (79%).

Як обрати безпечні фрукти

Попри те що вміст пестицидів контролюється, їхня накопичувальна дія у організмі може викликати занепокоєння, особливо у дітей.
Експерти радять:

  • купувати фрукти місцевого походження або з позначкою «органічні»;
  • мити плоди в розчині харчової соди або оцту, щоб зменшити залишки хімікатів;
  • знімати шкірку, якщо її поверхня надто блискуча чи покрита воском.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.