ua en ru

НАТО і представники України вивчали протидію гібридним атакам на тлі агресії РФ

НАТО і представники України вивчали протидію гібридним атакам на тлі агресії РФ Архівне фото: НАТО разом з українцями вивчало протидію гібридним атакам (Getty Images)

НАТО разом з українцями обговорило методи боротьби з гібридними загрозами на тлі повномасштабної агресії РФ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Північноатлантичний альянс.

"21 і 22 листопада молдавські та українські експерти зібралися в Кишиневі, щоб обмінятися досвідом щодо гібридних загроз і викликів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а також поділитися уроками, витягнутими з протидії гібридній тактиці", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що захід, організований у рамках платформи НАТО-Україна з протидії гібридній війні, вперше відбувся в Республіці Молдова.

Це дало змогу зміцнити діалог і співпрацю між Україною та інституціями безпеки й оборони Молдови, а також розширити міжвідомчу співпрацю. В обговореннях також взяли участь представники країн-членів НАТО та місії партнерства ЄС у Молдові.

Що конкретно обговорювали на зустрічі

Учасники зосередили увагу на низці питань, пов'язаних із гібридними загрозами та стійкістю, зокрема: стратегічні комунікації та дезінформація, урядове та міжурядове співробітництво, енергетична безпека та захист критично важливої інфраструктури.

НАТО і представники України вивчали протидію гібридним атакам на тлі агресії РФ

Фото: Зустріч (nato.int)

"Ці консультації експертів спрямовані на підвищення стійкості та сприяння запобіганню і протидії гібридним атакам. Присутність такої кількості експертів - це унікальна можливість виокремити та проаналізувати спільні гібридні ризики та загрози для Молдови та України", - сказала голова Бюро зв'язку НАТО в Молдові Мікаела Шимакова.

Платформа була запущена в 2016 році як інструмент для НАТО і України для полегшення обміну інформацією щодо російської гібридної тактики, зокрема шляхом розробки інструментів для захисту і підвищення стійкості.

РФ дестабілізує обстановку в Україні та інших країнах

Президент України Володимир Зеленський нещодавно заявляв, що Росія хоче усунути його з посади до кінця 2023 року, для чого придумала план дестабілізації під назвою "Майдан-3".

Очільник Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко розповів, що повномасштабна війна РФ проти України увійшла в "критичний період", але диктатор Володимир Путін досі вважає, що повернення немає і готовий довгий час продовжувати агресію. Ба більше, Кремль має плани і щодо інших країн.