Щоденний ранок багатьох українців починається з чашки чаю або кави, але чи завжди це правильний вибір?
В інтерв'ю РБК-Україна дієтолог, професор та кандидат медичних наук Олег Швець розповів, які напої є найкориснішими, скільки кави безпечно пити щодня та який напій є найгіршим для ранкового прийому їжі.
Багато хто досі вважає каву шкідливою, але сучасна дієтологія це спростовує.
"Якщо кава не містить цукру, у неї не додавали сиропи, то це корисний напій", - наголошує експерт.
Швець підтверджує, що в рамках здорового харчування можна не обмежувати себе. Три-чотири порції кави на добу вважаються прийнятними. Якщо ж ви погано переносите кофеїн, є альтернативи.
"Цикорій не має обґрунтованих переваг над кавою. Проте є люди, які погано переносять кофеїн, тож для них прийнятною альтернативою можуть бути напої з цикорію", - зазначає він.
Щодо чаю, то і зелений, і чорний є корисним напоєм. Ваш вибір залежить від особистих уподобань. Але є важливе застереження, пов'язане із травами та детоксом.
"Чаї, які містять трави невідомого походження, не варто вживати, тому що це може бути небезпечно", - каже дієтолог.
Якщо ви обираєте трав’яні напої, зупиніться на нейтральних і перевірених: ромашка, м’ята - це нейтральні варіанти. А трав із незнайомими назвами треба уникати.
Коли найкраще вживати чай і каву? Це залежить від того, чи містять вони цукор.
"Якщо вони без цукру і добавок, їх можна вживати між прийомами їжі. І навіть краще вживати їх окремо, тому що ці напої можуть погіршувати всмоктування певних речовин, наприклад кальцію", - каже фахівець.
Однак якщо ви звикли пити їх солодкими, правило інше.
"Якщо пити їх із цукром чи молоком, то тоді слід вживати під час їди", - пояснює дієтолог.
Виявляється, багато українців припускаються помилки, п'ючи улюблені ранкові напої.
"Якщо ви снідаєте продуктами, які містять кальцій, наприклад молочними, то чай чи кава погіршуватимуть всмоктування кальцію", - каже Швець.
Професор підкреслює, що звичні ранкові напої - не найкращий вибір для повноцінного засвоєння поживних речовин.
"Загалом оптимальним варіантом для сніданку є сік", - коментує дієтолог.
А от найгіршим напоєм для сніданку є саме чай, "тому що він найбільше послаблює всмоктування поживних речовин з їжі, таких як залізо та кальцій".
Компоти та узвари без доданого цукру також є хорошим варіантом для щоденного раціону.
"Якщо ж вони містять цукор, то їх вживання слід обмежувати. І не пити між прийомами їжі - можна тільки під час їди", - наголошує лікар.
Фруктові соки для дорослих варто обмежувати однією склянкою на день (приблизно 200 мл), також під час прийому їжі. Така схема допомагає організму краще засвоювати поживні речовини і зменшує ризик надмірного споживання цукру.
"Тобто компоти і соки вживаємо за такою схемою: з’їли трохи страви - випили напій, і так протягом усього прийому їжі", - резюмував дієтолог.