ua en ru

Набір солдат із країн Центральної Азії може обернутися для РФ серією конфліктів, - ISW

Набір солдат із країн Центральної Азії може обернутися для РФ серією конфліктів, - ISW Фото: yабор солдатів із країн Центральної Азії може обернутися для РФ серією конфліктів (Getty Images)

Спроби Росії створити нові бойові підрозділи, або суттєво поповнити втрати у вже існуючих частинах шляхом вербування солдатів із країн Центральної Азії можуть стати джерелом напруженості та навіть конфліктів між РФ та центральноазіатськими сусідами.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт ISW.

На думку аналітиків ISW, наполегливість Кремля у використанні населення країн Центральної Азії для поповнення втрат, ймовірно, створить тертя між Росією та її сусідами, оскільки країни Центральної Азії все частіше використовують закони про боротьбу з найманцями для покарання громадян, які воювали проти України на боці РФ. .

Так, 28 листопада суд Казахстану засудив Олексія Шомполова до шести років і восьми місяців позбавлення волі за звинуваченням у найманстві. Повідомляється, що Шомполов воював у артилерійському підрозділі ПВК "Вагнера" під Бахмутом. До цього подібні рішення ухвалювали суди Узбекистану та Киргизстану.

Російські праворадикальні джерела розкритикували владу Казахстану і звинуватили їх у нібито "антиросійській" позиції. Експерти ISW зазначають, що у випадку, якщо кількість таких справ збільшуватиметься, то й рівень напруги в російському суспільстві та міжнародних відносинах змінюватиметься.

Ключові висновки ISW:

  • Очевидна нездатність Росії створити згуртовану командну структуру серед сил, що обороняються на лівому березі Херсонської області, продовжує знижувати моральний дух та бойові можливості військ.
  • Російське угруповання військ "Дніпро" складається з розрізнених елементів недавно переданих частин, що деградували, і нових формувань.
  • Польща розглядає можливість відправлення військових радників до Фінляндії у відповідь на спроби Росії штучно створити міграційну кризу на фінсько-російському кордоні.
  • Російські війська продовжили наступальні операції на лінії Куп'янськ-Сватове і в районі Бахмута, але не досягли будь-яких підтверджених успіхів.
  • Російська влада продовжує зусилля зі знищення української культури та ідентичності на окупованій частині України.