ua en ru

Міноборони оновило список хвороб для непридатності: кого тепер мобілізують

Міноборони оновило список хвороб для непридатності: кого тепер мобілізують Фото: Міноборони оновило список хвороб, що звільняють від служби (armyinform.com.ua)

В Україні затверджено новий розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядковано проходження служби обмежено придатними.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на наказ Міноборони.

Зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ внесені наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490. Вони набули чинності 25 серпня.

Зміни до наказу про ВЛК

Наказом № 490 Міністерства оборони України зокрема:

  • Повністю оновлено Розклад хвороб для оцінки придатності військовослужбовців.
  • Деталізовано порядок визначення місця служби для обмежено придатних.
  • Уточнено порядок прийняття постанови ВЛК про причинний зв’язок захворювання, травми (поранення, контузії, каліцтва) із проходженням військової служби та захистом Батьківщини.
  • Уточнено перелік документів, які необхідно подати на розгляд.

За "спірними" статтями придатними визнаватимуть всіх

Раніше у пункті 20.4 Розділу III Положення визначалось, що у воєнний час за статтями Розкладу хвороб, які передбачають варіанти - індивідуальну оцінку придатний або обмежено придатний до служби, ВЛК має приймати постанову "придатний до військової служби", за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

Тепер слова та цифри "за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в" з Положення виключено, тобто за "спірними" статтями придатними визнаватимуть всіх.

Які хвороби виключили:

  • 2-в - клінічно вилікуваний туберкульоз;
  • 4-в - вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;
  • 5-в - безсимптомний ВІЛ;
  • 13-в - хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;
  • 14-в - легкі короткотривалі хворобливі прояви розладів психіки;
  • 17-в - невротичні, пов’язані із стресом і соматоформні розлади (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматофортні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес) при помірно виражених, короткотривалих проявах, з астенічним станом;
  • 21-в - повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи;
  • 22-в - епізодичні та пароксизмальні розлади.

Обмежено придатні будуть придатними за конкретною військовою спеціальністю

Відтепер одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має приймати постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю (ВОС).

У разі визнання військовослужбовця непридатним до служби за військовою спеціальністю, командир частини перед переміщенням військовослужбовця на іншу посаду може направити його на ВЛК для визначення придатності до служби за новою військовою спеціальністю.

Порядок проходження служби військовослужбовцями, які визнані ВЛК обмежено придатними, визначається Положенням про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженим Указом президента від 10 грудня 2008 року № 1153 та Інструкцією про організацію виконання Положення.

Спрощено вимоги ВЛК для десантників і морпіхів

Послаблені вимоги до стану здоров'я для військовослужбовців Десантно-штурмових військ та морської піхоти в особливий період, тобто під час мобілізації та війни.

Завдяки новим змінам у вимогах частина військових, які раніше визнавалися непридатними до служби у десанті, тепер будуть придатні до такої служби.

Потрібно зауважити, що хоча накази № 456 і № 490 вже набули чинності та оприлюднені на порталі Верховної Ради, у самому Положенні (наказ № 402) станом на 3 вересня зміни на сайті ще не внесені, тому потрібно бути уважними при пошуку інформації про ВЛК.

Мобілізація в Україні

Варто пояснити, що від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України в нашій країні запроваджена загальна мобілізація. Востаннє її дію разом із воєнним станом продовжували 27 липня. У зв'язку з чим вона діятиме щонайменше до 15 листопада поточного року.

Наразі під призов підлягають військовозобов'язані чоловіків віком від 18 до 60 років. Зокрема є й виключення про які можна прочитати в матеріалі РБК-Україна.

В кінці серпня представник президента у ВР, член комітету парламенту з питань безпеки і оборони Федір Веніславський заявляв, що наразі у Верховній раді немає ініціатив про мобілізацію вступників на другу вищу, втім в профільному парламентському комітеті вже обговорювалась така ідея.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.