ua en ru

В Міноборони дали детальне роз'яснення, як будуть визначати придатність військовозобов'язаних

В Міноборони дали детальне роз'яснення, як будуть визначати придатність військовозобов'язаних Фото: у Міноборони дали роз'яснення щодо визначення придатності до служби щодо нових змін (Getty Images)

Згідно нових змін до наказу щодо ВЛК при визначенні придатності чи непридатності військовозобов'язаного буде враховуватись не тільки його хвороби, але і порушення функцій організму, до яких призвели ці захворювання.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на коментар директора Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксани Сухорукової в ефірі телемарафону.

За її словами, згідно оновленому наказу № 402 та тих змін, що в ньому є, то дійсно зникає поняття "обмежено придатний", залишаються статуси "придатний" и "непридатний".

"В придатних є повністю придатний або придатні до служби у певних військових частинах. Разом з тим були переглянуті критерії придатності. Там є поєднання міжнародного класифікатора хвороб 10-го випуску та ступеню порушення функцій", - розповіла вона.

Своєю чергою, за її словами, захворювання розбиті на групи, в кожній з них є декілька категорій.

"Важкий, середній, легкий стан, у зв’язку з цим йде визначення придатності або непридатності або придатності для проходження служби в окремих частинах. Ще раз - в залежності від ступеню порушення функцій", - зазначила Сухорукова.

Ці критерії придатності, за її словами, поєднані за принципом "захворювання - ступінь порушення функцій".

"Зокрема в наказі є 86 груп, в яких понад 70 пунктів передбачають пункт "непридатний", в якому близько 5000 діагнозів, а в кожній групі можуть бути як повністю придатні, так повністю і непридатні, знову ж таки, в залежності від ступеня порушення функцій", - підкреслила директор.

Приклади

Для більш детального розуміння специфіки, посадовиця навела наступні приклади:

  • була виразка, залишився тільки рубець - людина придатна;
  • виразка була з ускладненням, була проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку - не придатний;
  • ампутації на будь-якому рівні, крім кісті, стопи та пальців - не придатний;
  • відсутність одного ока (сліпота одного ока) - не придатний;

Що робити вже діючим військовим у випадку погіршення здоров’я

Сухорукова також нагадала, що у випадку погіршення здоров’я у військослужбовця завжди є можливість звернутися до свого командира з рапортом про погіршення стану здоров’я.

"Своєю чергою, командир військової частини може направити військослужбовця як на лікування, так і на проходження військово-лікарської експертизи (ВЛЕ)", - пояснила вона.

"Невидимі" захворювання

Сухорукова зазначила, що є такі захворювання, які не можна діагностувати за допомогою апаратури, напрклад, це стосується легких психічних проявів. В такому випадку діагностування будуть проводити профільні спеціалісти.

"У нас є спеціалісти, лікарі, наприклад психіатри, які можуть встановити діагноз. І саме ці лікарі встановлюють діагноз. Його не встановлює ВЛК", - зазначила вона.

Вона підкреслила, що його встановлюють спеціалісти, які проводять цю діагностику, а ВЛК вже приймає рішення про придатність або не придатність такої особи до несення служби.

Нові зміни в наказ щодо ВЛК в Україні

У вересні 2023 року президент України доручив урегулювати питання терміну "обмежено придатних" для мобілізації.

У квітні Зеленський підписав законопроект №10313, який стосується повторного медичного огляду обмежено придатних чоловіків та скасував ним статус "обмежено придатний".

При цьому нового наказу, по якому можна було б визначати придатність з урахуванням виключення "обмежено придатних", не було. Нещодавно стало відомо, що Міноборони внесло зміни у відповідний профільний наказ № 402, врегулювавши можливі розбіжності. Докладніше про нові зміни, що увійшли до наказу - у матеріалі.