ua en ru

У Міноборони Британії розповіли подробиці нічної атаки по хуситах у Ємені

У Міноборони Британії розповіли подробиці нічної атаки по хуситах у Ємені Фото: Британія розповіла подробиці нічної атаки по хуситах у Ємені (Getty Images)

Британські війська для завдання ударів по хуситах застосували чотири винищувачі, які запускали керовані бомби. Їх також підтримував літак-заправник.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу Міноборони Британії.

"Сили коаліції визначили ключові об'єкти, залучені до атак по військових та цивільних кораблях, і погодилися провести ретельний скоординований удар, щоб зменшити можливості хуситів порушувати міжнародне право таким чином", - заявили в оборонному відомстві.

Повідомляється, що в ударі брали участь чотири літаки Typhoon FGR4 ВПС Британії за підтримки танкера-дозаправника "Вояджер". Відомо, що літаки використовували керовані бомби Paveway IV для завдання точних ударів по двох об'єктах хуситів. Однією з них був майданчик у Бані на північному заході Ємену, який використовувався для запуску розвідувальних та ударних дронів.

"Іншим місцем, ураженим нашими літаками, був аеродром в Еббсі. Розвідка показала, що він використовувався для запуску як крилатих ракет, так і безпілотників над Червоним морем. Наші літаки виявили і мали кілька ключових цілей на аеродромі", - заявили в міністерстві оборони Британії .

Наголошується, що при плануванні ударів особлива увага приділялася мінімізації будь-яких ризиків для цивільного населення. Детальні результати ударів оцінюються, але перші ознаки свідчать, що здатність хуситів загрожувати торговельному судноплавству підірвана.

Що передувало

Нагадаємо. що сьогодні вночі, 12 січня, США та Британія за підтримки союзників завдали серії авіаційних ударів по базах хуситів у Ємені. Повідомляється, що внаслідок точних ударів знищено місця зберігання та запуску дронів і ракет, а також радари у чотирьох містах країни.

Через деякий час удари по хуситах прокоментував президент США Джо Байден. Він зазначив, що атака стала відповіддю на акти нападу хуситів на цивільні морські судна у Червоному морі.