ua en ru

Меркель заявила, що наприкінці каденції не могла вплинути на Путіна

Меркель заявила, що наприкінці каденції не могла вплинути на Путіна Фото: Ангела Меркель і Володимир Путін (Getty Images)

Екс-канцлерка Німеччини (2005 - 2021 роки) Ангела Меркель заявила, що не змогла провести переговори з президентом РФ Володимиром Путіним перед повномасштабним вторгненням в Україну і вплинути на російського диктатора, оскільки вона мала незабаром залишати свою посаду.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю колишньої канцлерки ФРН журналу Der Spiegel.

За словами Меркель, влітку 2021 року, після переговорів президента США Джо Байдена та Путіна, вона хотіла "встановити незалежний європейський формат дискусії" щодо України з керівником Кремля спільно з президентом Франції Еммануелем Макроном у Раді ЄС.

Однак, цю ініціативу підтримали не всі політики.

"Проте у мене більше не було важелів, щоб наполягати, бо, зрештою, всі знали: вона йде восени", - сказала екс-канцлерка.

Згадуючи свій прощальний візит до Москви у серпні 2021-го, Меркель зізналася, що мала "дуже ясне відчуття", що її вже не сприймають, як впливового політика.

"З точки зору впливу в політиці, з вами покінчено". Для Путіна важлива тільки влада. У цей останній візит він також привів із собою Лаврова, а то ми часто зустрічалися наодинці", - каже Меркель.