ua en ru

Кремль посилив "ядерну" риторику на міжнародній арені: експерти ISW назвали причину

Кремль посилив "ядерну" риторику на міжнародній арені: експерти ISW назвали причину Фото: Кремль посилив "ядерну" риторику на міжнародній арені (Getty Images)

Російська влада продовжує використовувати ескалацію "ядерної" риторики, щоб залякати міжнародне співтовариство та перешкоджати наданню Заходом військової допомоги Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт ISW.

Так, секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев заявив 4 листопада, що Росія вперше в історії має більше ядерних ракет, ніж її "конкуренти". Він також зазначив, що безпека Росії буде гарантована на "десятиліття" завдяки її "унікальній стратегічній зброї", такій як гіперзвукові ракети.

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко заявив 4 листопада, що Росія вживе "всі необхідні військово-технічні запобіжні заходи" у відповідь на модернізацію США винищувачів F-35 для несення ядерної зброї. Експерти ISW зійшлися на думці, що Кремль часто посилається на свій ядерний потенціал, намагаючись у такий спосіб "відмовити" Захід від надання Україні нових пакетів військової допомоги.

Ключові висновки ISW:

  • Міністерство оборони Росії нібито використало твердження про те, що сирійський уряд погодився постачати зброю підтримуваній Іраном ліванській "Хезболлі", щоб підпорядкувати собі залишки ПВК "Вагнера" у Сирії.
  • 4 листопада українські війська продовжили наступальні операції під Бахмутом та на заході Запорізької області.
  • Російський уряд звільнив генерального директора ТАРС Сергія Михайлова через те, що агентство не змогло відповідати твердженням Кремля під час висвітлення повстання групи Вагнера.
  • Російський уряд тестує систему електронного голосування напередодні президентських виборів 2024 року, що, ймовірно, сприятиме подальшій підтримці зусиль щодо маніпулювання результатами на користь Володимира Путіна.
  • Російська влада продовжує зусилля щодо розселення російських громадян на окупованій Україні.