ua en ru

На кордоні Польщі з Україною зупиняють автобуси з людьми: у Кабміні відреагували

На кордоні Польщі з Україною зупиняють автобуси з людьми: у Кабміні відреагували Архівне фото: віцепрем'єр-міністр із відновлення України Олександр Кубраков (Віталій Носач, РБК-Україна)

Протестувальники і поліція на заблокованому кордоні зупиняють автобуси, що йдуть до Польщі і назад. Людей затримують без пояснення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на віцепрем'єр-міністра із відновлення України Олександра Кубракова і посла України в Польщі Василя Зварича.

За його словами, ці дії є неприйнятними щодо громадян України.

"Під час війни в Україні пасажирами таких автобусів є жінки з маленькими дітьми, соціально незахищені категорії, військовослужбовці, які повертаються або йдуть на збори, а також люди, які перебувають у дорозі", - написав він.

Кубраков додав, що спроба зробити їх заручниками протесту здається недоречною для цивілізованого світу.

Реакція посла

"У зв'язку з появою інформації про безпідставні затримки польськими протестувальниками пасажирських автобусів перед пунктом пропуску в Дорогуську, на місце негайно виїхав консул Генерального консульства України в Любліні", - йдеться в заяві.

Зварич зазначив, що консул проведе необхідні розмови на місці, щоб унеможливити будь-які затримки руху пасажирських автобусів.

Він додав, що як і досі, рух легкового транспорту та пасажирських автобусів має обов'язково відбуватися без будь-яких перешкод.

Блокада українського кордону

У лютому протести на польсько-українському кордоні відновилися. Пункти пропуску блокують фермери, а нещодавно вони почали висипати українське зерно. У Польщі обіцяють, що знайдуть винних.

Крім того, польські фермери також заявляли про блокаду пунктів пропуску на кордоні з Німеччиною та Литвою.

Нещодавно прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про те, що нібито ведуться переговори про тимчасове закриття кордону для обміну товарами. Натомість в Україні кажуть, що не ведуть таких переговорів.