Короп - популярна й доступна риба, яку часто обирають для домашнього меню. Водночас лікарі та дієтологи застерігають: цей продукт підходить не всім.
Кому не можна їсти цю рибу - читайте в матеріалі РБК-Україна.
Короп містить більше жиру, ніж багато інших видів риби, зокрема тріска чи хек. Його жирна структура може ускладнювати травлення. Люди з гастритом, рефлюксною хворобою, частою печією або схильністю до розладів шлунка після вживання коропа можуть відчувати важкість, здуття чи біль у животі, особливо якщо рибу смажили.
Найбільшу небезпеку короп становить для людей із панкреатитом, жовчнокам’яною хворобою, холециститом або жировою хворобою печінки. Жирна риба, особливо приготовлена на олії, може спровокувати загострення симптомів і погіршення стану. У таких випадках лікарі радять обирати нежирні сорти риби або повністю виключати коропа з раціону.
Під час реабілітації після хвороб або операцій, а також за потреби дотримання легкозасвоюваної дієти короп не є рекомендованим продуктом. Дієтологи радять замінювати його рибою, приготованою на парі або запеченою без додавання жиру.
Людям з алергією на рибний білок короп протипоказаний. Навіть невелика порція може спричинити алергічну реакцію — від шкірних висипів і свербежу до проблем із диханням і травленням.
Короп містить велику кількість дрібних кісток. Це створює ризик для дітей, людей похилого віку та осіб із порушеннями ковтання. У таких випадках лікарі радять віддавати перевагу філе або іншим видам риби з меншою кількістю кісток.
Вас може зацікавити:
При написанні матеріалу використані такі джерела: Food and Agriculture Organization, World Health Organization, European Food Safety Authority, Harvard T.H. Chan School of Public Health.