ua en ru

Коли краще копати моркву та як продовжити її свіжість взимку

Коли краще копати моркву та як продовжити її свіжість взимку Коли та як збирати врожай моркви та як її правильно зберігати взимку (фото: Freepik)

Морква - одна з тих культур, які ми хочемо мати під рукою цілу зиму. Але щоб вона добре зберігалася до весни, важливо не поспішати з викопуванням і дотримуватися простих правил. Досвідчені городники знають, що головне - вибрати правильний час та умови зберігання.

Коли потрібно збирати врожай моркви, як її підготувати та правильно зберігати, розповідає РБК-Україна.

Коли збирати моркву

Терміни дозрівання

Ранні сорти зазвичай викопують у липні-серпні для швидкого споживання. Для зимового зберігання підходять середньопізні та пізні сорти - їх збирають у вересні або на початку жовтня.

Орієнтир по листю

Листя починає жовтіти й вилягає - сигнал, що морква готова.

Погода

Викопувати найкраще в сухий сонячний день, коли ґрунт не надто вологий. Заморозки (навіть -2 градуси) можуть пошкодити коренеплід і зіпсувати його лежкість.

Як правильно викопувати

Копати краще вилами, ніж лопатою, щоб не пошкодити коренеплід. Моркву струшують від землі, але не миють перед зберіганням. Бадилля зрізають майже "під нуль" - залишають максимум 0,5 см, щоб воно не тягнуло соки з коренеплоду.

Як підготувати до зберігання

Щоб морква зберігалася до наступної весни - потрібно правильно її підготувати. Перше - ніколи її не мийте та не обтирайте від землі. Земля захищає овоч від гниття. Потрібно легенько обтрусити й все.

Приберіть бадилля і покладіть моркву в затіненому, але сухому та теплому місці для просушування. Коли вона висохне - переберіть кожну морквину та відкладіть усі, які мають хоча б незначні дефекти. Навіть одного овочу вистачить, щоб зіпсувати потім увесь врожай.

Для зберігання лишайте тільки цілі, непошкоджені морквини.

Як зберігати моркву взимку

Оптимальна температура. Від +1 до +3 градусів, вологість повітря має бути оптимально 90-95%.

Де зберігати. Льох, підвал, інколи холодильник для невеликих обсягів.

Способи зберігання:

  • у дерев'яних ящиках, пересипаючи піском
  • у пластикових контейнерах із тирсою або сухим торфом
  • у пакетах з отворами для вентиляції
  • насипом у ящиках, але обов'язково - шар соломи чи піску зверху.

Лайфхаки від досвідчених городників

Не зберігайте моркву поруч із яблуками - вони виділяють етилен, що прискорює псування.

Періодично перевіряти ящики та відбирати зіпсовані плоди, щоб не заразили інші.

Якщо морква "підв'яне" - можна оживити її, зануривши на кілька годин у холодну воду.

Найкращий спосіб зберігання - ящики з тирсою. Вона вбиратиме зайву вологу і захистить від гниття. А здатність пропускати повітря дозволить не пріти овочам.

Тирсу потрібно насипати у ящики так, щоб морква не торкалася одна одної - ні в одному ряді, ні між ними.

Ящики не варто ставити просто на підлогу. Можна під них розмістити кілька цеглин, щоб була циркуляція повітря.

Зберігати моркву у пакетах не можна, навіть якщо зробити отвори - плоди будуть пріти та швидко псуватися.

Щоб морква дожила до весни, важливо дотримуватися двох правил: викопувати її вчасно та зберігати в прохолоді й вологості. Тоді навіть у березні ви матимете свіжу й соковиту моркву зі свого городу.