ua en ru

У Китаї звільнили міністра оборони. Він два місяці не з'являвся на публіці

У Китаї звільнили міністра оборони. Він два місяці не з'являвся на публіці Фото: колишній міністр оборони Китаю Лі Шанфу (mil.ru)

Влада Китаю зняла Лі Шанфу з посади глави Міноборони після того, як він близько двох місяців не з'являвся на публіці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на South China Morning Post.

Як зазначає видання, про це стало відомо "після кількох тижнів чуток про долю китайського генерала, який потрапив під санкції США і якого не бачили на публіці з кінця серпня".

Рішення про його відставку схвалив Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників.

При цьому поки невідома офіційна причина відставки Лі Шанфу. Також ще публічно не назвали ім'я його наступника.

Що передувало

Раніше ЗМІ вже повідомляли, що міністр оборони Китаю Лі Шанфу, який зник з поля зору, є об'єктом розслідування Пекіна і звільнений з посади.

Видання повідомило, що троє американських чиновників, а також двоє людей із розвідки заявили, що Сполучені Штати встановили, що Лі був позбавлений своїх обов'язків на посаді міністра.

Лі з 2018 року перебуває під американськими санкціями за співпрацю з російською оборонною промисловістю - він купляв у росіян винищувачі Су-35 і зенітно-ракетні комплекси С-400. У

Як повідомлялося, Лі вирушив до Росії у серпні, щоб взяти участь у конференції з безпеки під Москвою. Через два дні уряд Білорусі опублікував фотографії зустрічі Лі з президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Мінську.

Востаннє його бачили в Пекіні 29 серпня, коли він виступав із програмною промовою на безпековому форумі за участю африканських країн.

Посол США в Японії Рам Емануель заявив напередодні, що Лі "не бачили і не чули про нього протягом трьох тижнів" і що міністра, можливо, поміщено під домашній арешт.

Зазначимо, Лі Шанфу став другим міністром, якого раптово усунули з посади. У липні міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган зник і був звільнений без пояснень.