Консервована риба з кістками - звичний продукт у раціоні багатьох. Проте не всі знають, чи безпечні ці кісточки після термічної обробки та як вони впливають на організм.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health.
Дієтолог та магістр медичних наук Ріма Кляйнер розповіла, що зазвичай рибні консерви проходять процес консервування за високої температури та тиску, який розм’якшує кістки до такої міри, що їх легко жувати та засвоювати.
Цей процес руйнує структуру кальцію, роблячи кістки ніжними та безпечними для споживання.
Завдяки своїй пом'якшеній текстурі, кістки загалом безпечні, але є певні винятки. Варто уникати консервованої риби з кістками людям з проблемами з ковтання, неконтрольованою ГЕРХ і дітям до 3 років.
Під час консервування риби виробники використовують процес, який називається ретортною стерилізацією, де рибу нагрівають під тиском до температури понад 240 градусів. Це не тільки вбиває патогени, але й розм’якшує колаген і мінерали в кістках.
В результаті кістки стають розм'якшеними та гнучкими. Ось як консервування впливає на деякі види рибних консервів:
Рибні консерви є одними з найефективніших харчових джерел біодоступного кальцію. Крім того, консервовані кістки містять бор - мікроелемент, важливий для метаболізму естрогену та збереження кісток.
Рибні консерви є одним із найбільш недооцінених функціональних продуктів харчування для активного та літнього населення. Вони поєднують білок, омега-3, кальцій, селен і навіть коензим Q10.
В дослідженні, опублікованому в журналі Public Health Nutrititon, виявили, що люди, які їдять консервовану рибу, насправді можуть жити довше, ніж ті, хто її не вживає.
Деякі люди уникають вживання кісток у рибних консервах через відразу до текстури або фобію кісток. Але з точки зору безпеки, вони не шкідливі.
Слід уникати вживання кісток, якщо:
Вас може зацікавити: