Покупні фрукти виглядають апетитно, але не завжди є безпечними. Щоб зберегти врожай і покращити зовнішній вигляд, фермери нерідко використовують велику кількість пестицидів, залишки яких потрапляють у наш організм.
У яких фруктах найбільше за все пестицидів, пояснює РБК-Україна.
Фахівці наголошують, що за зовнішнім виглядом визначити рівень обробки неможливо. Проте надмірна блискучість шкірки, ідеальна форма та відсутність навіть дрібних дефектів можуть бути сигналом, що врожай вирощували з інтенсивним застосуванням хімікатів.
Сільськогосподарські виробники використовують фунгіциди, інсектициди та регулятори росту, щоб зробити фрукти привабливішими й підвищити врожайність. Така практика часто зменшує біорізноманіття, впливає на смак плодів і може становити ризик для здоров’я.
За звітом французької організації Générations Futures, опублікованим у 2022 році, пестициди найчастіше виявляють саме у фруктах. Під час аналізу майже двох тисяч зразків продуктів, проданих у Франції, вчені встановили:
Ще тривожнішим є те, що 56% досліджених фруктів містили пестициди, які відносяться до категорій канцерогенних, мутагенних або токсичних для репродуктивної системи (CMR).
Серед лідерів за цим показником - вишні (90%), лайми (88%), полуниця (74%) та виноград (79%).
Попри те що вміст пестицидів контролюється, їхня накопичувальна дія у організмі може викликати занепокоєння, особливо у дітей.
Експерти радять:
Вас може зацікавити: