ua en ru

Кемерон закликав Ізраїль утриматися від наступу на Рафах і збільшити допомогу для Гази

Кемерон закликав Ізраїль утриматися від наступу на Рафах і збільшити допомогу для Гази Фото: міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон (Getty Images)

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон звернувся до члена кнесету Ізраїлю Бенні Ганца з проханням дозволити доставку додаткової допомоги Газі та утриматися від повномасштабного нападу на Рафах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Guardian.

Кемерон зазначив, що забезпечення допомоги Газі стане важливою складовою, коли Велика Британія оцінюватиме дотримання Ізраїлем міжнародного права. Бенні Ганц, як політичний суперник прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, викликав хвилю обурення, поїхавши до Вашингтона та Лондона на переговори.

Після зустрічі Кемерон зазначив, що "палестинці стикаються з руйнівною гуманітарною кризою". У ході розмови з Ганцом вони обговорили заходи, спрямовані на забезпечення гуманітарної паузи задля безпечного повернення полонених та надання Газі засобів порятунку.

Кемерон закликав негайно розширити можливості розподілу гуманітарної допомоги в Газі та збільшити доступ для поставок як по суходолу, так і морськими шляхами.

Про можливий наступ Ізраїлю на Рафах

Наразі Велика Британія "глибоко стурбована" перспективою військового наступу на Рафах, що на півдні Гази, неподалік від кордону з Єгиптом, яке надає прихист для понад мільйона біженців.

Крім того, є побоювання, що Рафах може стати полем бою, на якому ХАМАС чинитиме останню боротьбу, оскільки Ізраїль намагається вивести решту заручників, припускаючи, що умови припинення вогню не буде узгоджено.

Однак Ганца вважають найбільш надійним партнером у співпраці на середньостроковій перспективі з оновленим палестинським керівництвом та проведення дискусій щодо майбутнього управління Газою.

Нетаньяху навпаки заявив, що Ізраїль підтримуватиме безпеку в Газі протягом наступних десяти років та руйнує свої відносини з Байденом, розраховуючи на повернення Трампа.

Для Байдена було певною формою приниження те, що, незважаючи на його підтримку Ізраїлю, яка коштувала високої політичної ціни, він був змушений допомагати тим, хто відчайдушно потребував їжі та води, йдеться у повідомленні.