Гриби - справжній дар осіннього лісу, але часто вони мають неприємний гіркуватий присмак. Щоб насолодитися їхнім багатим ароматом без гіркоти, варто згадати перевірений бабусин спосіб.
Як прибрати з грибів гіркоту, пояснює РБК-Україна з посиланням на Onet.
Підберезники, маслюки, лисички, білі гриби, опеньки, сироїжки, рижики... Список грибів, які можна знайти в українських лісах, довгий. Осіння погода сприяє вдалим зборам, тож варто користуватися цією порою року. А ніщо не смакує так добре, як власноруч принесені гриби. Звісно, за умови, що в страві вони не виявляться гіркими.
Один з трюків, який видаляє гіркоту з грибів, - це замочування їх у молоці. Завдяки цьому вони набувають м'якшого смаку. Молоко можна замінити також маслянкою, кефіром або... холодною водою. А під час варіння варто додати оцет. Він не вплине на смак грибів, але на їхній колір, запобігаючи почорнінню.
Наші бабусі до страв з грибів додавали солодку цибулю або цукор, щоб усунути гіркий присмак і зберегти найкращі смакові якості. А якщо ви хочете заморозити гриби, варто попередньо їх бланшувати, тобто на короткий час занурити в гарячу воду. Це запобіжить утворенню в них гіркоти.
Варто пам'ятати, що інтенсивний гіркий смак не є добрим знаком. Він може свідчити про те, що гриб старий або накопичив у собі багато забруднень з ґрунту та повітря. Іноді краще відмовитися від споживання таких екземплярів. Ймовірно, ви не отруїтеся, але вони не будуть ані смачними, ані здоровими.
Самі по собі вони важкоперетравні, а повторне розігрівання ще більше погіршує справу. Найкраще з'їсти їх свіжими відразу після приготування. Це допоможе уникнути проблем з травленням і отримати максимальне задоволення від лісових делікатесів.