ua en ru

Як буде змінюватися курс гривні до долара: НБУ визначив цілі на 2024 рік

Як буде змінюватися курс гривні до долара: НБУ визначив цілі на 2024 рік Фото: курс долара у 2024 році буде змінюватися у більш широких межах (Віталій Носач, РБК-Україна)

Після переходу НБУ з жовтня минулого року до режиму "керованої гнучкості" курс гривні до долара почав змінюватися в залежності від ситуації на ринку. У 2024 році коливання можуть бути більш значними.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Інфляційний звіт" Національного банку України (січень 2024 року).

"У міру формування належних передумов НБУ поступово дозволятиме все більші курсові коливання відповідно до зміни ринкової кон’юнктури", - йдеться у звіті.

Як зазначили в НБУ, збільшення гнучкості курсу є необхідним кроком для відновлення його ролі як засобу адаптації економіки до зовнішніх та внутрішніх шоків.

За даними центробанку, після переходу до режиму керованої гнучкості суттєво збільшилися обсяги операцій банків без участі НБУ. Це свідчить про збільшення глибини міжбанківського валютного ринку, а, відповідно, й посилення його стійкості до ситуативних чинників.

"Посилився й зв’язок між готівковим і безготівковим сегментами валютного ринку. За винятком останніх днів року, різниця між готівковим та офіційним курсами зменшувалася, зокрема завдяки скасуванню в грудні обмежень для банків та небанківських фінансових установ на продаж готівкової іноземної валюти населенню", - йдеться в документі.

Як буде змінюватися курс гривні до долара: НБУ визначив цілі на 2024 рік

Водночас попри перехід до режиму керованої гнучкості, забезпечення курсової стійкості залишається основним засобом НБУ для досягнення інфляційних цілей та підтримки макрофінансової стабільності.

"НБУ зберігає присутність на валютному ринку та компенсує структурний дефіцит на ньому, даючи змогу курсу коливатися в обидва боки під впливом ситуативних змін у попиті та пропозиції валюти", - йдеться у документі.

Ситуація наприкінці 2023 року - на початку 2024 року

Як зазначається у звіті, у жовтні - першій половині листопада 2023 року співвідношення попиту та пропозиції на валютному ринку поліпшилося. Значною мірою це зумовлювалося ефектом блокади окремих пунктів пропуску на західному кордоні України, яка мала більший вплив на імпорт, ніж на експорт. Натомість експортні надходження навіть незначно збільшилися внаслідок нарощування пропускної спроможності нового морського маршруту та дунайських портів. У результаті інтервенції НБУ з продажу валюти зменшилися, а курс гривні зміцнився.

Водночас з другої половини листопада чистий попит на іноземну валюту знову збільшився. Це зумовлювалося як сезонними чинниками, так і об'єктивними наслідками війни. Так, підвищився попит на імпортовані продовольчі товари, товари проміжного споживання для аграріїв, пальне та окрему продукцію машинобудування й фармацевтичної промисловості. Крім того, посилення невизначеності щодо надходження офіційного фінансування та рекордні бюджетні видатки призвели до підвищеного попиту на валюту.

За таких умов НБУ в грудні суттєво наростив інтервенції з продажу іноземної валюти (до 3,6 млрд дол.), а обмінний курс гривні в середньому послабився на 2,6% порівняно з листопадом. Від’ємне сальдо інтервенцій НБУ загалом за квартал збільшилося до 9,3 млрд доларів (порівняно з 7 млрд доларів у ІII кварталі).

Як буде змінюватися курс гривні до долара: НБУ визначив цілі на 2024 рік

"Достатні обсяги інтервенцій та заходи НБУ з підтримання привабливості гривневих інструментів забезпечили контрольованість валютного ринку. У результаті в IV кварталі обмінний курс гривні в середньому майже не змінився порівняно з попереднім кварталом", - йдеться у звіті.

Гнучкий курс

Нагадаємо, Національний банк (НБУ) 3 жовтня запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу. До цього з початку війни НБУ тримав фіксований курс гривні до долара, спочатку 29,25 грн/долар, а з 21 липня 2022 року - 36,57 грн/долар.

Спочатку курс впав до 36,03 грн/долар. Потім офіційний курс долара до кінця грудня 2023 року зріс грн/долар до 3,98 грн/долар.

На початку січня офіційний курс оновив черговий максимум - 38,22 грн/долар. Однак потім курс почав знижуватися. Зараз він коштує 37,60.