ua en ru

НБУ вводить гнучкий курс долара: що це означає

НБУ вводить гнучкий курс долара: що це означає Фото: НБУ вводить гнучкий курс долара з 3 жовтня (Віталій Носач, РБК-Україна)

Національний банк (НБУ) з вівторка, 3 жовтня впроваджує режим керованої гнучкості обмінного курсу.

РБК-Україна з посиланням на НБУ пояснює, що зміниться для економіки та українців, зокрема.

Відмінність від "плаваючого курсу"

Як кажуть в НБУ, керована гнучкість курсу відрізняється від режиму плаваючого курсоутворення, який діяв в Україні до 24 лютого 2022 року. За поточного режиму НБУ продовжить ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем на ньому.

"НБУ, зокрема, компенсуватиме структурний дефіцит валюти. Завдяки цьому курс зможе змінюватися в обидва боки: зростати та знижуватися. Крім того, НБУ суттєво обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення", - йдеться в роз'ясненні.

Механізм курсоутворення

Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі НБУ.

"Водночас курс на тих сегментах ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і останні півтора року. Йдеться як про готівковий ринок, так і про карткові курси банків", - зазначають в НБУ.

Навіщо це потрібно?

Як кажуть в НБУ, новий курсовий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які може генерувати тривале утримання фіксованого курсу. Також керована гнучкість офіційного курсу стане важливою передумовою для повернення до інфляційного таргетування в майбутньому.

Головні моменти

  • Курс змінюватиметься в обидва боки. Водночас НБУ суттєво обмежуватиме ці коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення;
  • Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку;
  • Офіційний курс за режиму керованої гнучкості визначатиметься операціями на міжбанківському валютному ринку;
  • Курс на готівковому валютному ринку, де мають змогу купувати та продавати валюту громадяни, встановлюватиметься за тими ж правилами, що і раніше.