Тяга до солоного - це лише звичка смакових рецепторів, а не фізіологічна потреба організму. Цю звичку можна "перезавантажити" всього за два-три тижні.
В інтерв'ю РБК-Україна дієтолог, кандидат медичних наук Ольга Безугла розповіла, як здійснити цей перехід, щоб їжа не здавалася прісною.
За словами фахівця з ЗОЖ, смакові рецептори адаптуються вже за 2-3 тижні, якщо поступово зменшувати кількість солі у стравах.
"За даними American Journal of Clinical Nutrition, уже через місяць люди, які скоротили споживання солі, відчувають навіть більшу насолоду від природного смаку їжі, інший смак їжі", - зазначає дієтолог.
Щоб поступово зменшувати кількість солі без відчуття прісності, Безугла радить діяти за кількома кроками.
Поступове скорочення. Спочатку зменште кількість солі у стравах під час приготування лише трохи, приблизно на третину. Через кілька днів - ще. Таким чином, смакові рецептори адаптуються, і ви не відчуєте різниці.
Використання замінників. Замість солі додавайте більше спецій, трав, часнику, лимонного соку чи оливкової олії. Вони підсилюють аромат і роблять страви смачними навіть із меншою кількістю солі.
Контроль готових продуктів. Перегляньте магазинні продукти та підшукайте альтернативу з меншою кількістю солі на 100 г.
Прибрати сільницю. Варто прибрати сільницю зі столу, щоб не було спокуси щоразу підсолити щось у тарілці.
Домашні соуси. Соуси краще готувати зі свіжих овочів.
"Уже за пару тижнів ви помітите, що менше солі - це не менше смаку", - підсумувала Безугла.
Вас може зацікавити: