ua en ru

Ізраїль підтримав угоду про припинення вогню в Газі, далі рішення за ХАМАС, - AP

Ізраїль підтримав угоду про припинення вогню в Газі, далі рішення за ХАМАС, - AP Фото: Ізраїль підтримав угоду про припинення вогню (Getty Images)

Ізраїль схвалив попередній текст угоди про припинення вогню в Секторі Газа та звільнення заручників. Тепер на цю угоду мають погодитися бойовики руху ХАМАС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Associated Press.

Міжнародні посередники тижнями працювали над тим, щоб досягти угоди про призупинення бойових дій перед початком священного для мусульман місяця Рамадан приблизно 10 березня. Угода, ймовірно, також дозволить надати допомогу сотням тисяч мешканців на півночі Сектору Газа, яким через бойові дії загрожує голод.

Як розповів виданню Associated Press високопоставлений чиновник адміністрації США, за день до переговорів Ізраїль "більш-менш прийняв" угоду, яка включає шеститижневе припинення вогню, а також звільнення ХАМАСом заручників, які вважаються вразливими, включаючи хворих, поранених, людей похилого віку та жінок.

"Наразі м’яч на полі ХАМАС, і ми продовжуємо наполягати на цьому якомога сильніше", - додав представник адміністрації США.

Офіційні особи з Ізраїлю та ХАМАС поки що цю інформацію не коментували. А високопоставлений єгипетський чиновник сказав Associated Press, що посередники Єгипет і Катар, як очікується, отримають відповідь від ХАМАС вже під час переговорів у Каїрі, які заплановані на 3 березня.

Війна Ізраїлю з ХАМАС

У жовтні 2023 року бойовики руху ХАМАС атакували Ізраїль з території Сектору Газа. За офіційними даними, у перші дні атаки бойовики вбили 1200 цивільних та солдатів і викрали близько 250 людей.

Наприкінці жовтня Армія оборони Ізраїлю розпочала наземну військову операцію у Секторі Газа, яка триває досі. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху неодноразово заявляв, що метою операції є повне знищення ХАМАСу та звільнення заручників.

На початку лютого Нетаньяху заявив, що повна перемога Армії Ізраїлю вже близька. Він також повідомив про готовність ЦАХАЛ розпочати наземне вторгнення до міста Рафах поблизу кордону з Єгиптом на півдні Сектору Газа.

Останні переговори про припинення вогню провалилися після того, як прем'єр-міністр Ізраїлю відкинув пропозицію ХАМАСу про перемир'я на 4 з половиною місяці, яке мало б завершитися виведенням ізраїльських військ.

Днями в Ізраїлі погрозили наступом на Рафах, якщо ХАМАС не звільнить заручників до Рамадану.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.