ua en ru

В Ізраїлі пригрозили наступом на Рафах, якщо ХАМАС не звільнить заручників до Рамадану

В Ізраїлі пригрозили наступом на Рафах, якщо ХАМАС не звільнить заручників до Рамадану Фото: в Ізраїлі розповіли про можливість почати наступ на місто Рафах (Getty Images)

Ізраїль готовий розширити свою військову операцію на півдні Сектора Гази та здійснити наземний наступ до міста Рафах на кордоні з Єгиптом у разі, захоплені терористичним угрупованням ХАМАС заручники не повернуться додому до свята Рамадан у березні.

Про це заявив член військового кабінету Ізраїля Бенні Ганц повідомляє РБК-Україна з посиланням на Times of Israel.

"Світ має знати, і лідери ХАМАСу повинні знати - якщо до Рамадану наші заручники не будуть вдома, бої триватимуть усюди, включаючи район Рафаху", - сказав він у промові перед лідерами американських євреїв в Єрусалимі.

Зазначимо, що священний для мусульман місяць Рамадан починається цього року 10 березня.

За словами колишнього начальника штабу ЦАХАЛу та міністра оборони, ізраїльські сили "зроблять це скоординовано, сприяючи евакуації цивільних осіб у діалозі з нашими американськими та єгипетськими партнерами, щоб мінімізувати жертви серед цивільного населення".

"Тим, хто каже, що ціна (наступу) занадто висока, я кажу це дуже чітко: у ХАМАС є вибір - вони можуть здатися, звільнити заручників, і громадяни Гази зможуть відсвяткувати священне свято Рамадан", - зазначив Ганц.

Війна Ізраїлю з угрупованням ХАМАС

Нагадаємо, 7 жовтня 2023 року бойовики радикального палестинського ісламського руху ХАМАС атакували Ізраїль з території Сектору Газа. За офіційними даними, у перші дні атаки бойовики вбили 1200 цивільних і солдатів та викрали близько 250 осіб.

Наприкінці жовтня Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) розпочала наземну військову операцію у Секторі Газа, що триває досі. Прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньягу заявив, що ціллю операції є цілковите знищення ХАМАС і звільнення заручників.

8 лютого Нетаньягу заявив, що цілковита перемога Армії Ізраїлю вже близька. Він також повідомив про готовність ЦАХАЛ розпочати наземне вторгнення до міста Рафах біля кордону з Єгиптом на півдні Сектору Газа.

12 лютого ізраїльські військові вдарили з повітря по місту Рафах. Згодом виявилося, що це була спецоперація, під час якої звільнили двох ізраїльських заручників ХАМАС.

Зазначимо також, що Єгипет погрожує призупинити ключовий мирний договір з Ізраїлем, якщо армія країни увійде до Рафаху.