ua en ru

В ISW висловилися про вплив підриву росіянами Каховської ГЕС на результат контрнаступу ЗСУ

В ISW висловилися про вплив підриву росіянами Каховської ГЕС на результат контрнаступу ЗСУ Фото: російські військові, підірвавши Каховську ГЕС, вплинули на хід контрнаступу ЗСУ (Getty Images)

Операції ЗСУ на східному березі Херсонської області в жовтні відтягнули сили російських окупантів з інших ділянок фронту, і могли б мати подібний чи навіть кращий ефект у червні на початку контрнаступу. Але в той момент на ситуацію вплинув підрив інтервентами Каховської дамби.

Таких висновків дійшли аналітики Інституту вивчення війни, передає РБК-Україна з посиланням на звіт ISW.

В публікації йдеться, що руйнування дамби Каховської гідроелектростанції 6 червня відтермінувало переправу сил ЗСУ через річку Дніпро, яка, ймовірно, мала на меті підтримку контрнаступальних операцій.

26 грудня агентство Associated Press опублікувало інтерв’ю з українськими військовослужбовцями Сил спеціальних операцій, у якому вони розповіли, що готувалися здійснити форсування через Дніпро на лівий берег Херсонської області наприкінці травня 2023 року. Проте знищення гребля ГЕС і подальше затоплення в регіоні відклали ці плани.

Повідомляється, що український особовий склад здійснював обмежені спроби переправи в липні, серпні та вересні поточного року, але ЗСУ не почали більш масштабну переправу з метою створення плацдарму на східному березі до середини жовтня.

Операції Сил оборони України на східному березі Херсонської області в жовтні відтягнули російські сили з інших ділянок фронту і, вірогідно, мали б подібний або навіть більш виражений ефект у червні 2023 року на початку українського контрнаступу, розповіли експерти

У звіті зазначається, що війська РФ також перекинули підрозділи 7-ї повітряно-десантної дивізії (ВДВ) з Херсонської області після руйнування дамби Каховської ГЕС, та продовжили покладатися на них як на критичні елементи російської оборони в західній частині Запорізькій області та на території в районі адмінкордону між Донецької та Запорізькою областями.

В ISW вважають, що російське командування навряд чи перекинуло б ці елементи подалі від Херсона в разі українського форсування в червні 2023 року.

"Значні українські наземні операції на лівобережній частині Херсонської області, скоординовані з українськими контрнаступальними операціями на півдні України та під Бахмутом, мали б чинити більший тиск на російські сили та, ймовірно, обмежили б здатність російських військових збалансувати потреби в живій силі та техніці для оборонних операцій на чотирьох напрямках", - йдеться в публікації.

Таким чином, резюмують аналітики ISW, руйнування російськими окупантами Каховської дамби, ймовірно, зіграло свою роль у результаті українського контрнаступу.

Ключові висновки:

  • Опубліковані 27 грудня кадри з українського дрона показали ще один розстріл росіянами українських військовополонених поблизу Роботиного на заході Запорізької області.
  • Російські війська нещодавно просунулися на заході Запорізької області та відбили позиції, які ЗСУ захопили під час контрнаступу влітку 2023 року, ймовірно, після того, як українські сили відійшли на більш придатні для оборони позиції поблизу Роботиного на зиму.
  • Командувач Таврійської групи військ ЗСУ бригадний генерал Олександр Тарнавський в інтерв’ю BBC, опублікованому 27 грудня, описав триваючі виклики на полі бою в Україні та вимоги для майбутніх територіальних наступів.
  • 27 грудня українські чиновники наголосили на збільшенні виробництва української оборонно-промислової бази (ОПК) у 2023 році та оприлюднили прогнози щодо можливостей вітчизняного виробництва безпілотників.
  • В ніч проти 27 грудня російські війська завдали ще одну серію ударів з безпілотників Шахед-136/131 по Україні.
  • Супутникові знімки з успішного українського удару 26 грудня по судну Чорноморського флоту Росії в окупованій Феодосії (Крим) показують, що удар завдав шкоди навколишній портовій інфраструктурі.
  • Росія зберігає свої максималістські цілі в Україні та не зацікавлена в добросовісних переговорах, попри повідомлення про те, що західні офіційні особи стають більш податливими до можливих переговорів України з РФ щодо припинення війни.
  • Російський державний Центр вивчення громадської думки виявив, що росіяни дедалі менше довіряють державному телебаченню та звертаються за новинами до соціальних мереж та інтернету.
  • Російський диктатор Володимир Путін і міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров зустрілися з міністром закордонних справ Індії Субрахманьямом Джайшанкаром 27 грудня, ймовірно, намагаючись зберегти критично важливі торговельні відносини між країнами.
  • Російські війська підтвердили наступ у районі Бахмута, Авдіївки, Донецька та Вербового, оскільки позиційні бойові дії тривали вздовж усієї лінії зіткнення.
  • Російське інсайдерське джерело заявило, що мер Москви Сергій Собянін створив власну приватну військову компанію (ПВК).
  • Український рух "Кібер Спротив" отримав інформацію про вчинення російським заступником командира 171-го зенітно-ракетного полку (51-ї дивізії ППО) сексуальних злочинів проти неповнолітніх на окупованій території України.

Підрив Каховської ГЕС

Нагадаємо, у ніч проти 6 червня російські окупанти підірвали Каховську ГЕС. Це спричинило затоплення низки населених пунктів Херсонської області. Найбільше постраждало тимчасово окуповане лівобережжя.

Частина жителів регіону втратила своє житло внаслідок таких дій російських солдатів.

В ООН заявляли, що підрив Каховської дамби в червні 2023 року є екологічною катастрофою великого масштабу, який виходить за межі України.

Детальніше про те, навіщо Росія підірвала Каховську ГЕС та "змила" свою оборону, - читайте в матеріалі РБК-Україна.