ua en ru

В ISW пояснили, навіщо Росія влаштувала наступ у Харківській області

В ISW пояснили, навіщо Росія влаштувала наступ у Харківській області Фото: Росія намагається створити буферну зону на кордоні у Харківській області (Getty Images)

Наступальні операції росіян на півночі Харківської області є частиною плану зі створення "буферної зони" для захисту прикордонних районів Росії від ударів ЗСУ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті нагадали, що російський диктатор Володимир Путін відповів на запитання журналіста про завдання російських військ на харківському напрямку. Він зазначив, що армія РФ досягає успіху "за планом" та що російські війська не мають безпосередніх планів щодо захоплення Харкова.

За словами диктатора, російські наступальні операції на харківському напрямку покликані створити "буферну зону" для захисту російських прикордонних районів, включно з містом Бєлгород, від ударів з боку України.

"За попередньою оцінкою ISW, російські війська, схоже, надають пріоритет створенню "буферної зони" вздовж міжнародного кордону, а не створенню умов для більш глибокого проникнення в північні райони Харківської області", - йдеться у звіті.

Стратегічна мета - розтягнути сили на фронті

В Інституті продовжують оцінювати, що російські наступальні операції вздовж Харківського міжнародного кордону, мають стратегічну мету залучити та закріпити українські сили на цій осі, щоб забезпечити просування РФ в інших районах Східної України.

В ISW вважають, що навіть обмежена активність Росії на інших ділянках міжнародного кордону нижче порогу російських наступальних операцій, може призвести до розтягування українських сил на ширшому фронті.

Російські війська зможуть відволікати і закріплювати українські сили у прикордонній зоні доти, доки агресор зберігатиме свою присутність на півночі Харківської області та буде погрожувати проникненням в інші прикордонні райони.

"Російські війська демонструють схильність до проведення наступальних операцій на різних ділянках фронту "імпульсами", коли на одній ділянці інтенсивність знижується, а на іншій зростає, і російські війська можуть уповільнити наступальні операції на півночі Харківської області на деякий час, але відновити їх темп пізніше за власним вибором", - йдеться у звіті.