ua en ru

Індійський попит підтримує зростання експорту російської нафти Urals, - Reuters

Індійський попит підтримує зростання експорту російської нафти Urals, - Reuters Фото: Індійський попит підтримує зростання експорту російської нафти Urals (GettyImages)

Індія була найбільшим покупцем морської нафти сорту Urals у березні та попит країни на цей сорт означає, що Росія має підтримувати високі обсяги експорту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Нафтопереробні заводи в Індії, які в минулому рідко купували російську нафту через високі транспортні витрати, стали ключовими клієнтами нафти для Росії останнім часом.

"У березні закупівлі Індією нафти марки Urals становили понад 65% загального морського експорту нафти марки Urals. Трейдери кажуть, що зростання попиту з боку індійських нафтопереробних заводів змушує Росію підтримувати експорт, попри обіцянку Москви скоротити видобуток нафти", - йдеться у матеріали.

Reuters пише, що у квітні Росія може зберегти високий рівень експорту нафти задоволення потреб індійських нафтопереробників. Сезонне обслуговування НПЗ у Росії дозволить зробити це державі. Очікується, що відвантаження російської нафти Urals у березні збільшиться на 4% порівняно з лютим.

Трейдери кажуть, що зростання відвантажень нафти марки Urals призвело до посилення ринку танкерів, який і так стикається з обмеженнями через санкції. Саме тому відправники вантажів використовують танкери Suezmax, розраховані на перевезення 130 000 - 180 000 тонн, для перевезення 100 000-тонних вантажів з портів Балтійського моря. Принаймні 11 танкерів із березневого плану навантаження, які завантажували вантажі Urals із балтійських портів, були судами розміру Suezmax.