ua en ru

В "Харківобленерго" заявили, що Новинський намагається захопити контроль над підприємством

В "Харківобленерго" заявили, що Новинський намагається захопити контроль над підприємством Фото: підсанкційний олігарх Вадим Новінський (facebook.com/novynskyi)

Підсанкційний олігарх Вадим Новинський намагається захопити контроль над АТ "Харківобленерго" і наростити свій вплив в енергетиці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву компанії.

В компанії зазначили, що олігарх Новинський досі залишається акціонером "Харківобленерго" через компанію "Смарт Холдинг" - йому належить майже 25% акцій харківського енергетичного підприємства, попри рішення суду та персональні санкції, накладені РНБО та президентом України.

В "Харківобленерго" заявили, що зважаючи на персональні санкції, накладені на Новинського ще у грудні 2022 року, він не мав права голосувати на загальних зборах підприємства через свою компанію. Вказане обмеження встановлюється законом і технічно забезпечується депозитарною установою, на рахунках якої перебувають акції Новинського, в даному випадку - ТОВ Стандарт".

"Проте напередодні загальних зборів АТ Харківобленерго, які відбулися 25 грудня, якимось незрозумілим чином акції Новинського знову стали голосуючими", - йдеться у заяві.

На вказаних загальних зборах розглядалося питання обрання нового складу наглядової ради.

"Отже, Вадимом Новинським та фактично підконтрольною йому депозитарною установою ТОВ Стандарт було повністю проігноровано вимоги закону та указу президента України з метою захопити владу в АТ "Харківобленерго", - підсумували у компанії.

В АТ "Харківобленерго" припустили, що вказане стало можливим за сприяння підконтрольної "Смарт Холдингу" депозитарної установи, яка при заміні програмного забезпечення подала до ПАТ НДУ недостовірні дані без урахування застосованих санкцій.

"Вищезазначені дії в умовах військової агресії та постійних атак ворога на об'єкти енергетичної інфраструктури є недопустимими та повинні бути негайно припинені Службою безпеки та Міністерством юстиції", - закликали у компанії.

Нагадаємо, РБК-Україна писало про те, що в кінці 2022 року президент України Володимир Зеленський запровадив санкції проти низки осіб, серед яких також був колишній нардеп Вадим Новинський. Пізніше президент посилив обмеження проти олігарха.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн та особисті дані редакції. Єдиний домен РБК-Україна - www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: sb@rbc.ua.