ua en ru

Готуються до "періоду блекаутів"? Гуменюк висловилася про зменшення ракетних обстрілів

Готуються до "періоду блекаутів"? Гуменюк висловилася про зменшення ракетних обстрілів Фото: керівниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк (Getty Images)

Російські окупанти можуть намагатися накопичити ракети та провести додаткову злагодженість для проведення масованих ударів по енергетичних об'єктах України, як це було минулої осені.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на керівницю Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Офіцер пояснила, з чим може бути пов'язане зменшення застосування ракетного озброєння противником останнім часом за повітряних атак по території України.

"Цілком імовірно, що є необхідність накопичення таких запасів. Тому що хоч в них і були не малі запаси, але вони їх дуже "щедро" використовували. І виробництво (ракет - Ред.,) хоча й існує, воно досить ускладнене та уповільнене", – зазначила Гуменюк.

Водночас вона звернула увагу, що російські загарбники можуть накопичувати ракетне озброєння "в конкретних цілях".

"Це може бути пов'язано із підготовкою до так званого "періоду блекаутів", які вони анонсували й продовжують педалювати цю тему", - сказала вона.

Також є розуміння, що військам РФ потрібна додаткова злагодженість стосовно таких атак. А з цим у противника могли виникнути складнощі після удару Сил оборони України по штабу Чорноморського флоту РФ у тимчасово окупованому Севастополі у Криму, додала Гуменюк.

"Необхідно проводити навчання пілотів, злагодження з морськими ракетоносіями тощо. А в умовах збиття "верхівки" Чорноморського флоту можуть бути певні складнощі", - пояснила вона.

РФ збільшує атаки дронами, а не ракетами

Нагадаємо, за словами спікера Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, найближчим часом ударні безпілотники переважатимуть над ракетами у російських атаках по території України.

Також представник ПС ЗСУ пояснив причини такої тактики ворога тим, що для РФ застосування дронів-камікадзе легше, швидше і дешевше, а ракети швидко виготовляти не вдається, особливо в умовах західних санкцій.

Додамо, що у серпні Міноборони Великої Британії заявляло, що РФ майже напевно почала використання БПЛА власного виробництва, заснованих на іранських розробках Shahed. Крім того, як писало CNN, РФ за допомогою Ірану будує на своїй території завод з виробництва безпілотників, який надалі може вплинути на війну в Україні.