Головний дієтолог України дав пораду: ось скільки риби і м'яса треба їсти щотижня
Як правильно чергувати м'ясо та рибу для ЗОЖ (фото: Freepik)
Українці традиційно більше схильні до споживання м'яса, аніж риби, і це може бути не найкращим вибором для довгострокового здоров'я.
Як знайти ідеальний баланс, скільки порцій м’яса та риби треба їсти щотижня і чому варто мати вдома "стратегічний" запас консервів, в інтерв’ю РБК-Україна розповів кандидат медичних наук, президент Асоціації дієтологів України, професор Олег Швець.
Ідеальний баланс: формула 150-200 г на день
За словами Швеця, універсальна добова норма білкового продукту має становити 150-200 г. Цю порцію треба щодня чергувати між м'ясом і рибою. Тобто якщо сьогодні ви їли м'ясо, завтра бажано включити в меню рибу, і навпаки.
Таке чергування забезпечує організм повним спектром незамінних амінокислот, вітамінами та мікроелементами, які потрібні для підтримки імунітету й енергії.
Цей підхід є основою сучасного здорового харчування і легко вписується у щоденне меню, не вимагаючи кардинальних змін. Крім того, це допомагає урізноманітнити раціон.
Червоне м'ясо: не частіше, ніж раз на тиждень
Сучасні дієтологічні рекомендації дуже суворі щодо червоного м'яса (яловичина, свинина, баранина). Професор Швець наголошує: цей вид м’яса рекомендовано вживати не частіше, ніж один раз на тиждень.
Найкращим варіантом, який можна сміливо включати у свій раціон кілька разів на тиждень, є птиця (курятина, індичатина). Це більш легке та дієтичне м'ясо, багате на легкозасвоюваний білок.
Риба: мінімум 2-3 порції на тиждень
На противагу м’ясу, риба має з’являтися на вашому столі в кількості мінімум дві-три порції на тиждень. І тут не варто зациклюватися на дорогому лососі. Головне - регулярність.
"Риби бажано їсти щонайменше дві-три порції на тиждень. Це може бути різна риба: і морська - оселедець, скумбрія чи лосось як дорожчий варіант, і прісноводна риба - короп, товстолоб тощо", - говорить експерт.
Які консерви купити для "стратегічного" запасу
В умовах війни важливо також мати певний запас продуктів, які дозволять протриматися в автономному режимі.
Швець радить не нехтувати консервами, але підходити до їх вибору вкрай уважно. Це важливий елемент сучасної продовольчої безпеки.
Прийнятний варіант - це консерви "без надлишку солі, і краще без олії, соусу чи маринаду".
"Наприклад, рибні консерви у власному соку або м'ясні без зайвих інгредієнтів. Такі продукти зберігають більшість своїх поживних властивостей і при цьому є довготривалими. Вони можуть стати у пригоді не лише в критичні моменти, а й як швидкий, збалансований варіант обіду чи вечері", - резюмував дієтолог.
Вас може зацікавити:
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.