ua en ru

Глава САП скасував рішення про закриття справи "Роттердам+"

Глава САП скасував рішення про закриття справи "Роттердам+" Фото: голова САП Олександр Клименко (скрін відео)

Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко скасував постанову про закриття справи "Роттердам+". Одночасно з цим було змінено групу прокурорів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу САП.

"22 вересня 2022 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко прийняв рішення скасувати постанову про закриття так званої справи "Роттердам+" як незаконну та необґрунтовану", - йдеться в повідомленні.

Як інформують у прес-центрі САП, також Клименко повністю змінив групу прокурорів у цій справі через неефективне здійснення нагляду за дотриманням законів під час проведення досудового розслідування.

Вказано, що рішення було ухвалено після вивчення всіх матеріалів справи та за підсумками наради за участі прокурорів та детективів НАБУ які здійснювали досудове розслідування.

Зокрема, керівник САП виявив численні неузгодженості у висновках та аргументації прокурора під час закриття цієї справи, неповноту дослідження матеріалів справи та невідповідність висновків прокурора фактичним обставинам кримінального провадження.

Це означає, що подальші рішення у цій справі прийматиме вже оновлений склад прокурорів у повній відповідності до вимог Кримінального процесуального кодексу.

Що таке "Роттердам+"

Формула Роттердам+ з’явилася ще в березні 2016 року і застосовувалася до 2019-го. Вона визначала вартість електроенергії, яку виробляли теплоелектростанції.

За останні 2 роки справа чотири рази закривалася двома різними прокурорами САП - Віталієм Пономаренком та Денисом Демківим. Також 4 рази різні судді та колегії суддів ВАКС та АП ВАКС визнавали законність закриття справи.

Згідно з 3 рішеннями суду, терміни розслідування у цій справі спливли ще навесні 2021 року. На думку адвокатів, рішення голови САП знову поновити справу з цієї причини є незаконним.

Додамо, напередодні, 21 вересня, Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалила остаточне рішення про законність закриття "Роттердам+".

Суд підтвердив, що у справі немає складу злочину і що він закритий законно та обґрунтовано. Відновити справу намагалися феросплавні заводи Коломойського.