ua en ru

Генсек ООН виправдався за слова про напад ХАМАСу на Ізраїль

Генсек ООН виправдався за слова про напад ХАМАСу на Ізраїль Фото: Антоніу Гутерреш, генсек ООН (Getty Images)

Генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що його слова щодо виправдовування нападу ХАМАСу на Ізраїль не правильно зрозуміли.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Я шокований спотвореннями деяких моїх заяв... нібито я виправдовував терористичні акти ХАМАС. Це неправда. Це було навпаки", - сказав він.

При цьому він не вказав конкретно на Ізраїль.

Що сказав генсек ООН

Вчора у Нью-Йорку проходило засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Ізраїлі. Під час свого виступу на засіданні Гутерреш сказав, що напад терористів був нібито наслідком ізраїльської окупації, будівництва поселень, економічної блокади та руйнування будинків.

Він також звинуватив Ізраїль у порушенні норм міжнародного права під час в рамках спецоперації у відповідь на напад бойовиків ХАМАС та закликав до припинення вогню.

"Я глибоко стурбований явними порушеннями міжнародного гуманітарного права, які ми спостерігаємо в Газі. Дозвольте мені пояснити: жодна зі сторін збройного конфлікту не стоїть вище міжнародного гуманітарного права", - сказав він.

При цьому генсек ООН засудив "страшний та безпрецедентний теракт", який вчинили бойовики ХАМАС 7 жовтня в Ізраїлі, та зазначив, що ніщо не може виправдати вбивства та викрадення мирних громадян.

Реакція Ізраїлю

У відповідь на такі слова Ердан заявив, що генсек ООН "відірваний від реальності", а його заява - виправдання терору. Він також закликав Гутерреша подати у відставку.

"Генсек ООН, який з розумінням ставиться до кампанії масового вбивства дітей, жінок і людей похилого віку, не годиться очолювати ООН. Я закликаю його негайно піти у відставку. Немає жодного виправдання чи сенсу розмовляти з тими, хто виявляє співчуття до найжахливіших звірств, скоєних проти громадян Ізраїлю та єврейського народу. Просто немає слів", - написав він в Twitter.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен також відреагував на слова Гутерреша: "Пане генеральний секретар, в якому світі ви живете? Безумовно, це не наш світ".

Він також скасував заплановану зустріч з Гутеррешем.

Також Ізраїль відмовлятиме у видачі віз представникам ООН після висловлювань генерального секретаря Антоніу Гутерріша, які можуть виправдовувати жорстокий напад ХАМАС на Ізраїль.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.