ua en ru

"Гауляйтер Медведчук". Який у РФ був план по зміні влади в Україні

"Гауляйтер Медведчук". Який у РФ був план по зміні влади в Україні Фото: Медведчук міг стати "гауляйтером" України після окупації (Віталій Носач, РБК-Україна)

Москва, скоріш за все, не мала фінального плану, як організувати владу в Україні після окупації. Один із сценаріїв передбачав, що "гауляйтером" стане колишній депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук.

Один із співрозмовників видання припустив, що кожен із кремлівських кланів, ймовірно, лобіював свій сценарій та свого "гауляйтера". І "яструби" - Медведєв та Володін, за його словами, могли робити ставку на кума Путіна.

Одна з ідей Москви полягала в тому, щоби створити на захоплених територіях федеральний округ "Україна" та призначити Медведчука його постпредом.

Інший сценарій зводився до того, що росіяни під дулом автоматів зберуть у Раді більшість, яка призначить Медведчука спікером. І відповідно - в.о. президента у разі повалення законного глави держави. Можливо, через те, що у перші дні Медведчук зник, у росіян "замаячив" інший претендент - Віктор Янукович, припустив один із нардепів.

Після затримання кума Путіна обміняли на 200 українських військовополонених. З того часу він здебільшого відсиджується в Москві і періодично повторює російським ЗМІ меседжі кремлівської пропаганди.

Один із представників "Платформи" припустив, що в Росії Медведчука можуть консультувати колишній український соціолог Євген Копатько та політолог Михайло Погребинський, чий почерк проглядається у його статтях.

Досі незрозуміло, у чому його цінність для Путіна. Але, судячи з медійної активності Медведчука, він не потрапив у немилість Кремля.

"Вже після обміну Медведчук зв'язувався з трьома людьми з нашої фракції, почав розповідати свою московську нісенітницю. Але всіма трьома він був посланий нах*р", - розповів один із його колишніх колег по фракції.

Нагадаємо, колишні соратники екс-нардепа Віктора Медведчука по партії припускають, що він міг знати про плани Кремля та підбурював агресора до ескалації.