ua en ru

Фонд гарантування вкладів передав державі акції "дочок" російських державних банків

Фонд гарантування вкладів передав державі акції "дочок" російських державних банків Фото: активи "дочок" російських державних банків передані до державного бюджету (sputnik.by)

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) передав державі акції Промінвестбанку та МР Банку - "дочок" російських державних банків, що працювали в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Як зазначає Фонд, йдеться про корпоративні права розміром:

  • понад 5 млрд простих іменних акцій, що становлять 99,77% статутного капіталу ПАТ "Промінвестбанк", що входить до структури російського "ВЕБ.РФ";
  • понад 24 млрд простих іменних акцій, що становлять 100% статутного капіталу АТ "Міжнародний резервний банк", що належали "Сбєрбанку Росії".

"Конфісковані кошти уряд планує використати для відновлення зруйнованого житла українців", - підкреслила заступниця директора-розпорядника Фонду Ольга Білай.

Вона нагадала, що російські акціонери з травня 2022 року не належать до переліку кредиторів цих фінансових установ. На той час ФГВФО за рішенням РНБО замінив "материнські" установи цих банків у реєстрі кредиторів на державу. Вже у грудні Фонд забезпечив перерахування коштів з накопичувальних рахунків цих банків до спеціального фонду державного бюджету.