ua en ru

У Фінляндії пропонують не давати паспорти росіянам, але є нюанс

У Фінляндії пропонують не давати паспорти росіянам, але є нюанс Фото: глава міноборони Фінляндії Антті Хяккянен (GettyImages)

Глава міноборони Фінляндії Антті Хяккянен вважає необхідним здійснити перехід до "принципу взаємності" під час видачі фінського паспорта, наголосивши на небезпеці Росії в даному питанні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на його заяву у пресрелізі.

На думку Хяккянена, Фінляндія повинна забезпечити подвійне громадянство тільки громадянам тих країн, які дають подвійне громадянство фінам. На практиці це означало б, що росіянам більше не будуть надавати подвійне громадянство.

"Росія, яка веде загарбницьку війну в Україні, продемонструвала готовність використовувати різні слабкі місця, які вона здатна знайти в західних суспільствах. Ми не можемо дозволити собі поблажливе ставлення, незалежно від того, чи йдеться про безпеку кордону, власність на нерухомість чи подвійне громадянство", - каже міністр оборони Фінляндії.

Наразі міждержавний договір про подвійне громадянство у РФ укладено лише з Таджикистаном, щодо інших країн йдеться про друге громадянство. При цьому Росія не забороняє фінам претендувати на другий, російський паспорт (не на громадянство - ред.).

"Система подвійного громадянства повинна бути реформована таким чином, щоб ефективно протидіяти різним спробам авторитарних країн впливати, а також запобігати іншим конфліктам інтересів", – йдеться у прес-релізі Хяккянена.

Варто зауважити, що Фінляндія 2023 року відмовила в отриманні паспорта 112 громадянам Російської Федерації.