ua en ru

Фінляндія сподівається стати членом НАТО разом зі Швецією вже в липні, - глава МЗС

Фінляндія сподівається стати членом НАТО разом зі Швецією вже в липні, - глава МЗС Фото: глава МЗС Фінляндії Пекка Хаавісто (wikipedia.org)

Фінляндія сподівається, що разом зі Швецією вона стане членом Північноатлантичного Альянсу до наступного саміту НАТО. Він має відбутися у Вільнюсі в липні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто в інтерв’ю місцевому виданню Ylen Ykkösaamu.

За його словами, Фінляндія та Швеція продовжать спільний шлях до членства в НАТО.

"Сподіваюся, що обидві країни стануть членами Альянсу до наступного саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі в липні...У мене склалося враження, що дорога НАТО не закрита для жодного з нас", - заявив Хаавісто.

Він виловив впевненість, що "сприятливе часове вікно" для вступу країн в Альянс відкриється після турецьких виборів (парламентських та президентських), що заплановані на травень.

При цьому глава МЗС відмовився допускати можливості членства Фінляндії в Альянсі без Швеції.

"Не думаю, що буде така ситуація", - підсумував Хаавісто.

Нагадаємо, що такий оптимістичний прогноз щодо вступу в НАТО раніше озвучував і міністр оборони Фінляндії Антти Кайкконен, який також заявивляв про очікування його країни стати членом Альянсу до саміту НАТО у Вільнюсі (він запланований на 11-12 липня 2023 року)

Додамо, раніше державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Фінляндія та Швеція вже готові до вступу в НАТО.

Втім, Анкара, яка ще не ратифікувала заявки на вступ, іншої думки. Зокрема, після того, як у Швеції курди спалили Коран навпроти посольства Туреччини, турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Швеції не варто чекати підтримки її заявки до НАТО.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.