ua en ru

Філіппіни змінили оборонну стратегію на тлі конфлікту з Китаєм

Філіппіни змінили оборонну стратегію на тлі конфлікту з Китаєм Фото: міністр оборони Філіппін Джільберто Теодоро (flickr.com/isdr)

Міністр оборони Філіппін Джільберто Теодоро наказав військовим застосовувати нову стратегію захисту території та економічних інтересів країни після останнього зіткнення з китайськими кораблями.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

"Ми розвиваємо нашу здатність захищати й охороняти всю нашу територію і виключну економічну зону, щоб гарантувати, що наш народ і всі майбутні покоління філіппінців зможуть вільно пожинати та користуватися багатствами природних ресурсів, які по праву належать нам", - сказав Теодоро.

Що передувало

На початку цього тижня четверо філіппінських військовослужбовців були поранені після того, як два китайські кораблі берегової охорони застосували водомети проти судна, зафрахтованого філіппінськими військовими для операції з поповнення запасів.

В Манілі заявили, що філіппінський і китайський кораблі зіткнулися, коли китайські судна здійснили "небезпечні блокуючі маневри".

Філіппіни й Китай протестують проти торгівлі після чергового зіткнення кораблів.

Нова стратегія Філіппін

За даними видання, комплексна концепція оборони архіпелагу, представлена міністром оборони в січні, є частиною зусиль з модернізації військового потенціалу країн Південно-Східної Азії та координації зусиль уряду, спрямованих на надання громадянам і компаніям Філіппін та уповноваженим урядом особам можливості безперешкодної розвідки природних ресурсів в межах ВЕЗ.

У заяві Офісу зв'язку президента Філіппін Фердинанда Маркоса, заявили, що ця стратегія була прийнята адміністрацією президента в рамках її загальнодержавного підходу до вирішення морської суперечки з Китаєм.

"Це стратегічна дія, яка не потребує постійних директив для її здійснення", - сказав Теодоро.

Нагадаємо, ми писали, що адміністрація американського президента Джо Байдена планує виділити більш як 7 мільярдів доларів на фінансування трьох тихоокеанських острівних держав, з якими Сполучені Штати підтримують економічні та оборонні зв'язки.

Цим рішенням США хочуть зменшити вплив Китаю в регіоні.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Китай активізував військові дії проти Тайваню в "сірій зоні", насичуючи райони навколо острова повітряними кулями, безпілотниками та цивільними суднами.

Таким чином Пекін намагається виснажити противника напередодні потенційної відкритої війни.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.