ua en ru

Федоров заявив про готовність до перепису населення

Федоров заявив про готовність до перепису населення Фото: Михайло Федоров, голова Мінцифри (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Україні готові провести перепис населення із застосуванням різних сучасних цифрових засобів для верифікації та формування реєстрів. Це дозволить мінімізувати дублювання інформації державними органами під час збору даних.

Про це передає РБК-Україна з посиланням на заяву міністра цифрової трансформації Михайла Федорова під час виступу на Kyiv International Economic Forum.

Глава Мінцифри зазначив, що плани щодо проведення перепису населення цього року справді були.

"Ми планували його робити разом з Apple. І теж там мали бути інновації", - зазначив він.

Чиновник нагадав, що нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, який дозволив проводити "нульовий етап" перепису.

"По суті це такий цифровий перший крок, коли ми верифікуємо в реєстрах інформацію. Реєстровий перепис. І вже розуміємо кількість людей, певну структуру тощо в різних розрізах", - сказав він.

Федоров додав, що сьогодні "у нас є чітке розуміння", як проводити сучасний перепис населення.

"Щоб менше людей ходило по квартирах, і максимум все було зібрано в режимі онлайн, або людина могла додати всю інформацію через "Дію" в кілька кліків", - стверджує міністр.

Так вдалося розібратися з розподілом таких даних, персоналізацією, та як це зробити правильно "за всіма канонами Євростату і взагалі статистикою світовою".

"Тому ми готові до перепису населення. Але ми вже зараз робимо певні етапи реєстрового перепису, коли верифікується інформація в реєстрах і з'являється якісна інформація", - заявив Федоров.

Мінцифри запроваджує певний цифровий ідентифікатор, який починає верифікувати дані, і таким чином державні органи перестають збирати дубльовану інформацію, пояснив він.

Всеукраїнський перепис населення

Періодичний облік населення України проводиться Державною службою статистики з 2001 року. За правилами ООН, перепис населення проводиться кожні 10 років.

Разом з тим запланований на 2011-й рік перепис рішенням Кабінету міністрів було перенесено на два роки через брак коштів. У 2013-му його також відтермінували - спочатку на 2016 рік, а потім через російську військову агресію - вже на 2020 рік, та і тоді з цим не склалося.

У 2021 році президент Володимир Зеленський заявляв, що буде проведений електронний перепис населення України в лютому 2023 року. Через повномасштабне вторгення РФ в Україну від таких планів довелося відмовитися.

Зауважимо, що згідно з проведеним у 2019 році переписом в електронний спосіб із непрямим підрахунком кількості населення за рахунок використання даних мобільних операторів та даних банків, в Україні проживало близько 37 289 000 осіб без урахування тимчасово окупованих росіянами територій нашої країни.

Останні приблизні дані щодо кількості населення в Україні вказані на січень 2021 року за результатами непрямого електронного підрахунку, і складають близько 41 588 000 громадян.

Додамо, що на думку директори Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елли Лібанової, всеукраїнський перепис населення в Україні відбудеться не раніше ніж після закінчення війни, й орієнтовна дата - не раніше кінця 2025 року.