ua en ru

Євросоюз продовжить тимчасовий захист для українців, - Стефанішина

Євросоюз продовжить тимчасовий захист для українців, - Стефанішина Фото: Ольга Стефанішина (Віталій Носач, РБК-Україна)

Україна та Європейський Союз домовились щодо подовження статусу тимчасового захисту для українців, оскільки "безпекові умови не дозволяють ухвалити будь-яке інше рішення".

Про це розповіла віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Укрінформ".

За словами Стефанішиної, вона регулярно обговорює питання статусу українців у Євросоюзі з комісаркою ЄС із питань міграції та внутрішніх справ Ілвою Йоганссон.

"Ми неодноразово обговорювали з нею питання повернення українців, продовження рішення про тимчасовий захист. Я мала з нею розмову. Ми прийняли рішення, що статус тимчасового захисту буде продовжений, тому що безпекові умови не дозволяють прийняти будь-яке інше рішення", - розповіла Стефанішина.

Вона зауважила, згідно з домовленістю Києва та Брюсселя, статус тимчасового захисту буде переглядатися таким чином, щоб відбувався плавний процес повернення українців.

"Але зараз умов для такого рішення немає", - підкреслила віцепрем'єрка.

Повернення українців

За даними НБУ, очікується, що хвиля повернення мігрантів в Україну припаде на 2025-2026 роках. Однак воно буде досить повільне через дедалі сильнішу їх адаптацію до життя за кордоном.

Водночас у багатьох країнах ЄС хочуть обмежити приймання українських біженців через великий потік мігрантів. Влада тих країн заявляє, що інтеграція всіх прибулих більше неможлива.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.