ua en ru

Європарламент закликав НАТО запросити Україну до Альянсу

Європарламент закликав НАТО запросити Україну до Альянсу Фото: Європарламент закликав НАТО запросити Україну до Альянсу (Getty Images)
Автор: Юлія Бойко

Депутати Європейського парламенту закликали країни НАТО виконати свої зобов’язання перед Україною та запросити її до Альянсу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Європарламенту.

Зазначається, що таку резолюцію схвалили 425 голосами "за", 38 "проти" та 42 утрималися. Євродепутати висловлюють надію, що "процес вступу розпочнеться після закінчення війни та завершиться якомога швидше".

Так, поки Україна не набуде повноправного членства, ЄС та союзники по НАТО мають тісно співпрацювати з державою, щоб розробити тимчасові рамки для гарантій безпеки, які мають бути запроваджені одразу після війни.

Парламент наголошує, що інтеграція України до НАТО та ЄС зміцнить регіональну та глобальну безпеку, а також зв’язки між Україною та євроатлантичною спільнотою.

Вступ України до НАТО

Україна прагне приєднатися до Альянсу після закінчення бойових дій. Проте країна хоче отримати політичне рішення про можливість вступу вже на саміті НАТО, який пройде у Вільнюсі 11-12 липня.

За словами голови партії "Слуга народу" Олени Шуляк, цієї резолюцією європарламентарі висловили незмінну та непохитну підтримку народу України.

"Серед важливих пунктів резолюції - засудження руйнування росією Каховської дамби 6 червня 2023 року, яке спричинило екологічну катастрофу та екоцид в Україні, що вважається воєнним злочином. Також Європарламент висловив занепокоєння ситуацією на Запорізькій АЕС, незаконно окупованій та контрольованій російською федерацією", - додала Шуляк.

Шуляк зазначила, що у Європарламенті розглядають питання відбудови України як один з пріоритетів.

"Європарламент закликав пов’язувати відбудову України з її підготовкою до вступу в ЄС і поточними внутрішніми реформами, проводити процес відбудови відповідно до принципів "будувати краще, ніж було" та цілей Європейського зеленого курсу, а також активно залучати громадянське суспільство, регіональну владу, молодь та інші соціальні групи до процесу відновлення України", - зазначила вона.

Так, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголошував, що Україна очікує отримати "чіткий графік вступу"

До того ж, президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україні потрібні чіткі гарантії безпеки від Заходу, які зафіксують на папері. Країна хоче отримати гарантії безпеки від НАТО до того моменту, поки вона не стане повноправним членом Альянсу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.