ua en ru

ЄС готовий обмежити ціну на нафту Росії до 60 доларів, чекає згоди Польщі, - ЗМІ

ЄС готовий обмежити ціну на нафту Росії до 60 доларів, чекає згоди Польщі, - ЗМІ Фото: ЄС готовий обмежити ціну на нафту Росії до 60 доларів, чекає згоди Польщі (Getty Images)

Уряди країн Європейського Союзу попередньо домовились про обмеження ціни на російську нафту на рівні 60 доларів за барель.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Водночас країни домовились про механізм коригування, який допоможе утримувати обмеження на рівні 5% нижче ринкової ціни.

Як відзначив дипломат ЄС, Польща, яка наполягала на ще нижчій ціні, має час до 16:00 за центральноєвропейським часом, аби погодитись на запропоновану угоду, яка повинна мати схвалення усіх членів союзу.

Зазначається, що початкова пропозиція G7 мала на меті обмеження на рівні 65-70 доларів за барель без механізму коригування. Водночас низка країн відкинули цю ідею, оскільки російська нафта Urals вже торгує за нижчою ціною.

За словами дипломата, перегляд ціни відбуватиметься раз у два місяці.

"Польща має час до 16:00 за центральноєвропейським часом, щоб погодитися. Якщо вона погодиться, то до завтрашнього дня відбудеться письмова процедура ухвалення", - додав дипломат.

Польські дипломати відзначили, що консультації з Варшавою поки що тривають.

Тим часом Литва та Естонія, які стояли на боці Польщі щодо більш меншої ціни - також підтримали ліміт на рівні 60 доларів.

Обмеження G7 повинно набути чинності вже 5 грудня, замінивши жорстку заборону на закупівлю нафти Росії, як спосіб захистити світові поставки. Ідея полягає у тому, аби заборонити компаніям обробляти вантажі російської нафти по усьому світу, якщо вона не продається за встановленою ціною.