ua en ru

Екс-керівник ОГХК прокоментував результати аудиторської перевірки своєї діяльності

Екс-керівник ОГХК прокоментував результати аудиторської перевірки своєї діяльності Фото: екс-т.в.о. голови правління ОГХК прокоментував результати аудиторської перевірки своєї діяльності
Автор: Юлія Бойко

Колишній керівник ОГХК заявив що у висновках аудиторської перевірки, на підставі яких його було звільнено із займаної посади, немає об’єктивності, а є лише спроба сфабрикувати якийсь обвинувачувальний фактаж.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтервʼю Владислава Іткіна.

Зокрема, за словами Іткіна, аудитори помилково зарахували до дебіторської заборгованості підприємства 111 млн гривень, які насправді є кредиторською заборгованістю. Тобто те, що було названо "відвантаженням без оплати" на адресу однієї з компаній та "втратою товару", насправді було сплачено авансом.

Загальна сума дебіторської заборгованості у 1,7 млрд грн, за словами колишнього керівника ОГХК, складається із 165 млн грн вчасно невідшкодованого ПДВ та спірних і безнадійних доларових боргів попередніх періодів, сума яких зросла за рік на 33% суто через збільшення офіційного курсу НБУ. В реальності ж, чиста ліквідна дебіторська заборгованість за 2022 рік не зросла, а зменшилася на 101 млн грн у порівняні із 2021 роком.

Що стосується обвинувачення щодо укладання контрактів і додаткових угод без погодження з ФДМУ на загальну суму 35,52 млн дол., то за словами Іткіна, фонд не повідомляв про свої заперечення до виконання укладених договорів та не приймав рішення про відхилення правочинів. А цифра у 35 млн дол., є загальною сумою поставок товару відразу по декільком контрактам 2021-2022 рр., які було укладено різними складами правління і які підписувалися різними його членами.

Нестачу ільменіту на суму 23 млн грн, про яку також повідомлялося у матеріалах аудиторської перевірки господарсько-економічної діяльності ОГХК за 2022 рік - колишній керівник підприємства називає фейком.

"Була створена відповідна комісія, яка провела ретельну ревізію за участі фахівців обох філій з відповідними лабораторними дослідженнями, переважуваннями, замірами і т.і. Висновки цієї комісії про відсутність нестач відображені в офіційних документах за підписами кількох десятків відповідальних осіб. Аудитори або не звернули уваги на цей факт, або свідомо його проігнорували у своєму звіті", - заявив Іткін.

В цілому ж, за словами екс-посадовця, документ аудиторської перевірки є "художнім оповіданням з елементами детективу, фантастики і математики."

Ініціатором свої відставки з посади т.в.о. голови правління ОГХК Владислав Іткін вважає першого заступника голови Фонду держмайна Дмитра Клименка, а серед вірогідних причин вказує лобізм торгових компаній, які змагаються за доступ до контрактів з ОГХК і які афільовані з українськими чиновниками та політиками. Внаслідок переорієнтації ОГХК на роботу із великими трейдерами з США та Європи, компанії з українським корінням виявилися відсунутими від цієї "годівниці".

"Я був незручним керівником, який заважає налагодженню нових корупційних схем і не прислухається до "добрих" порад старших товаришів, а ОГХК майже на рік залишилася без контролю з боку покровителів і не приносила неправомірних доходів жодному олігарху чи посадовцю. В нашій країні держменеджеру можуть списати все - корумпованість, некомпетентність, але тільки не незалежність", - резюмував він.