ua en ru

Єгипет запропонував нову угоду щодо звільнення заручників між Ізраїлем та ХАМАС, - ЗМІ

Єгипет запропонував нову угоду щодо звільнення заручників між Ізраїлем та ХАМАС, - ЗМІ Ілюстративне фото (Getty Images)

Єгипет поклав на стіл переговорів нову угоду про перемир'я і подальше звільнення ізраїльських заручників, яких утримують терористи Сектора Газа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Times of Israel.

Ізраїльські офіційні особи підтвердили таку інформацію і деякі з них вказують на те, що Єрусалим не відкидає цю пропозицію і що вона може призвести до переговорів.

За даними саудівського новинного сайту Asharq, який цитує джерело, що брало участь у переговорах між Єгиптом і ХАМАС у Каїрі, єгипетська ініціатива є планом припинення бойових дій і звільнення всіх заручників, що залишилися, у три етапи.

Першим етапом стане припинення бойових дій на два тижні, з можливістю продовження до трьох або чотирьох, в обмін на звільнення 40 заручників - жінок, неповнолітніх і літніх чоловіків, особливо хворих.

Натомість Ізраїль відпустить 120 палестинських в'язнів із сил безпеки тих самих категорій. На цей час бойові дії припиняться, ізраїльські танки будуть виведені, а в Газу надійде гуманітарна допомога.

На другому етапі за підтримки Єгипту буде проведена "палестинська національна розмова", спрямована на припинення розбіжностей між палестинськими угрупованнями - в основному Палестинською адміністрацією і терористичним угрупованням ХАМАС - та формування технократичного уряду на Західному березі й у Газі, який контролюватиме відбудову Гази та підготує підґрунтя для проведення палестинських парламентських і президентських виборів.

Третій етап передбачає всеосяжне припинення вогню, звільнення решти ізраїльських заручників, включно із солдатами, в обмін на певну кількість палестинських ув'язнених в ізраїльських в'язницях, пов'язаних із ХАМАС і терористичним угрупуванням "Палестинський ісламський джихад", зокрема й тих, кого було заарештовано після 7 жовтня і засуджено за серйозні злочини.

На цьому етапі Ізраїль виведе свої війська з міст Сектора Гази і дасть змогу переміщеним жителям Гази з півночі анклаву повернутися у свої домівки.

Війна Ізраїлю та ХАМАС

7 жовтня бойовики організації ХАМАС влаштували масштабне вторгнення до Ізраїлю. Вони вбивали та викрадали військових та мирних людей. Ізраїль у відповідь оголосив про початок операції "Залізні мечі" та обстрілював місця терористів.

24 листопада Ізраїль підписав з ХАМАСом угоду про припинення вогню та звільнення заручників. Першу групу заручників бойовики відпустили того ж дня. Перемир'я тривало до 1 грудня. Після ЦАХАЛ оголосив про зрив угоди через обстріл ХАМАС території Ізраїлю.

Раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що міжнародний тиск не зупинить Ізраїль від продовження війни проти ХАМАСу.

20 грудня Ізраїль запропонував палестинцям перемир'я терміном на тиждень. Тель-Авів запропонував звільнити 40 осіб, серед яких жінки та діти, а також літні чоловіки, які потребують термінової медичної допомоги. Тим не менш, ХАМАС відхилив пропозицію Ізраїлю зупинити бойові дії на один тиждень для обміну.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.