ua en ru

Дітей-сиріт з Херсона утримують у дитбудинку в Криму. Його називають "концтабором", - ЗМІ

Дітей-сиріт з Херсона утримують у дитбудинку в Криму. Його називають "концтабором", - ЗМІ Фото: вивезених з Херсона дітей-сиріт утримують у дитбудинку у Сімферополі (Getty Images)

Вивезених з Херсона дітей-сиріт утримують у дитячому будинку у Сімферополі. Його називають "дитячим концтабором" та Освенцимом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Верстка".

Видання встановило, що щонайменше 14 дітей-сиріт від 2 до 5 років, вивезених росіянами з Херсона, розмістили у сімферопольському дитячому будинку "Ялинка". Встановити це вдалося завдяки фотографіям та листам Діду Морозу, які опублікували на сайті "Усиновлення у Московській області".

Листівки були підписані одним почерком, ймовірно вихователями. У кожній із них згадувалося, що дитина приїхала з Херсона. У деяких вказувалося, що дитина приїхала до Сімферополя, і ще у двох було вказано також назву дитячого будинку.

"Дитячий концтабір"

Видання зазначає, що дитбудинок "Ялинка" спеціалізується на роботі з дітьми з ураженнями центральної нервової системи, порушеннями психіки та поведінки, слуху, зору та з ВІЛ.

При цьому в робочій програмі установи зазначено, що у дітей виховують "вищі моральні почуття", у тому числі "патріотизм і громадянськість", а також формують уявлення про те, що "Крим знаходиться на півдні Росії" та "усвідомлення себе як громадянина багатонаціональної Росії".

Два роки тому навколо цього дитбудинку спалахнув скандал через неналежний догляд за дітьми. Батьки, які забирали малюків, скаржилися, що діти виснажені. Одному з хлопчиків діагностували дистрофію, зневоднення, рахіт, у нього був відсутній м'язовий каркас і був деформований череп.

Тоді у ЗМІ цей дитбудинок назвали концтабором, а умови утримання дітей порівнювали з умовами в Освенцимі.