ua en ru

Депутат-підривник та 26 потерпілих: що відомо про вибухи гранат в сільраді на Закарпатті

Депутат-підривник та 26 потерпілих: що відомо про вибухи гранат в сільраді на Закарпатті Фото: депутат сільради на Закарпатті під час сесії підірвав гранати (zk.npu.gov.ua)

На Закарпатті в будівлі Керецьківської сільської ради депутат підірвав гранати прямо під час засідання сесії. Внаслідок чого постраждали щонайменше 26 людей, деякі з них у важкому стані.

Що відомо про підрив гранат у сільраді на Закарпатті зібрало РБК-Україна в матеріалі нижче.

Під час підготовки матеріалу використовувалися власні джерела, а також: прес-служба Головного управління Нацполіції в Закарпатській області, МВС, Закарпатська ОВА.

Підрив прямо під час сесії

Офіційно інформації про підрив гранат у в будівлі Керецьківської сільської ради написали в прес-службі поліції Закарпатської області.

"Сьогодні об 11:37 на лінію "102" надійшло повідомлення, що в будівлі Керецьківської сільської ради Мукачівського району під час засідання сесії один із депутатів підірвав гранати", - йшлося в повідомленні.

Фото: кадри з місця підриву гранати в сільраді на Закарпатті (zk.npu.gov.ua)

Зазначимо, що також з'явилося і відео з моментом підриву гранат. Чоловік спочатку стоїть біля дверей, згодом дістає гранати та підриває їх під час засідання сесії. Ролик можна побачити за посиланням.

Яка кількість постраждалих

Попередньо, правоохоронці повідомили спочатку, що внаслідок вибуху загинула одна особа (сам підривник), а ще 11 людей поранено.

Втім, згодом інформацію оновили. Наразі відомо, що наслідок події постраждало 26 людей, 6 з яких у важкому стані.

У поліції додали, що медики проводять реанімаційні заходи щодо чоловіка, який підірвав гранати.

Наразі на місці події працюють всі профільні служби, слідчо-оперативна група поліції, вибухотехніки та криміналісти. Тривають першочергові слідчі дії.

Що відомо про підривника

За даними Нацполіції та МВС, підірвав гранати депутат сільської ради. Тим часом місцеві ЗМІ вже називають його ім'я. Джерела РБК-Україна також підтвердили, що гранати підірвав депутат сільської ради від партії "Слуга Народу" Сергій Батрин.

Подію розслідуватимуть як теракт

Слідчі Нацполіції кваліфікували подію за ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) ККУ.

Окрім того, Служба безпеки України розслідуватиме подію за ч. 1 ст. 258 (терористичний акт) ККУ. Оскільки це підслідність СБУ.

Разом з тим в ефірі одного з телеканалів т.в.о. заступника начальника Департаменту комунікації Нацполіції Юлія Гірдвіліс розповіла, що за скоєне підривнику загрожує до 10 років в'язниці з конфіскацією майна.

На Закарпатті скликали термінове засідання ради оборони області

Очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив, що всіх постраждалих невідкладно доправили до закладів охорони здоров’я, де їм надають медичну допомогу.

"Скликано термінове засідання Ради оборони області для прийняття невідкладних оперативних рішень", - повідомив він.

Також департамент охорони здоров`я ОВА отримав доручення організувати супровід лікування постраждалих від вибуху, забезпечити всіма необхідними медичними засобами, організувати роботу із сім’ями поранених.

СБУ почала розслідування

Як повідомили РБК-Україна джерела, слідчі Служби безпеки почали розслідування за фактом підриву бойових гранат у приміщенні Керецьківської сільської ради на Закарпатті за ст. 258 (терористичний акт) ККУ.

Наразі встановлюються очевидці та свідки події, а також мотиви підривника.

В ОВА розповіли про стан постраждалих

За словами Микити, який відвідав постраждалих, яких каретами швидкої допомоги доправили до Свалявської районної лікарні, усі, хто потребував хірургічного втручання, вже прооперовані.

"Пʼятьох осіб ще оперують, їх доставили у важкому стані. Щодо них поки що інформації немає", - написав голова ОВА.

Також він провів оперативну нараду з керівником лікарні, поспілкувався з постраждалими.

В ОВА додають, що більшість поранень середнього ступеня тяжкості, які не загрожують життю людей. Усі отримали необхідну медичну допомогу і перебувають під постійним наглядом лікарів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.