ua en ru

Данілов вказав на єдине вирішення питання з безпекою в Чорному морі

Данілов вказав на єдине вирішення питання з безпекою в Чорному морі Фото: секретар РНБО Олексій Данілов (Getty Images)

Тільки деокупація Криму зможе гарантувати безпеку судноплавства та вільної торгівлі в Чорному морі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Олексія Данілова в Twitter.

За його словами, саме деокупацію Криму та статус Севастополя як сучасної та потужної військово-морської бази України зможе гарантувати безпеку судноплавства у Чорному морі.

"Питання безпеки всього близькосхідного регіону, безпеки судноплавства та вільної торгівлі в Чорному морі неможливо вирішити без повної та безумовної деокупації Криму та статусу Севастополя як сучасної та потужної військово-морської бази України", - написав Данілов.

Звільнення Криму

Росіяни захопили Крим у 2014 році. Цьому передували організовані антиукраїнські виступи у містах Криму, блокада і захоплення стратегічних об'єктів півострова і військових частин ЗСУ підрозділами російської армії.

У 2023 році українська влада та військові почали заявляти про наближення деокупації півострова. Так, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна може повернути Крим протягом 5-7 місяців. Однак Данілов вважає, що Україна при виборі методу звільнення Криму від окупантів керуватиметься поведінкою Росії. За його словами, Україна буде намагатись надавати перевагу дипломатичному варіанту, оскільки так можна буде уникнути жертв і трагедій.

Варто також нагадати, що останнім часом у Криму почали лунати вибухи, а російські ЗМІ повідомляють про атаки безпілотників на стратегічні об'єкти. Також місцеві жителі скаржились на часті відключення електроенергії, а більшість росіян, які переїхали у Крим з 2014 року - почали залишати півострів. Зважаючи на це в Офісі президента порадили російським окупантам добровільно покинути Кримський півострів, доки вони ще мають таку можливість.